<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Najukusniji deserti u 22 zemlje svijeta

Kaže se da obrok nije obrok ako se ne završi desertom. Iako to važi za sve krajeve sveta, deserti se razlikuju od zemlje do zemlje.

28. septembar 2016, 12:00

Neki se sastoje pretežno od voća, drugi od testa, dok pojedini sadrže slatku pavlaku i čokoladu.
Ukoliko odlučite da putujete u neku od ovih zemalja, nikako ne propustite sledeće specijalitete:

Francuska: Krem brule


Ovaj desert omiljen je širom Francuske. Sastoji se od bogatog krema, prelivenog karamelizovanim šećerom.

Indonezija: Dadar gulung


Na indonezijskom jeziku, dadar znači 'palačinka', a gulung 'uvijati'. U pitanju su zelene palačinke, punjene kokosovim šećerom. U testo su dodati mleveni listovi biljke pandan.

SAD: Pita od jabuka


Meke, sočne jabuke, uvijene u slatko testo s hrskavom koricom i prelivene šlagom ili sladoledom - ima li šta ukusnije?

Turska: Baklava



Jedan od turskih specijaliteta prilično je poznat i na ovim prostorima. Sastoji se od tankih kora, naslaganih jedne na druge, posute između mešavinom seckanih orapastih plodova. Slojeve spaja gust šećerni sirup.

Italija: Đelato


Ulice u italiji krcate su restoranima u kojima se prodaje italijanska verzija sladoleda. Neki od najpopularnijih ukusa su malina, pistaći, rum i čokolada.

Peru: Pikarones



Reč je o peruanskim krofnama. Testo se sastoji od krompira, tikve, brašna, kvasca, šećera i anisa.

Rusija: Sirniki


Rusi su naročito ponosni na ovaj desert, palačinke koja se prave od neslanog sira. Nakon prženja se prelivaju džemom, sosom od jabuka, pavlakom ili medom.

Španija: Tarta de Santjago


Torta Svetog Džejmsa, kako se nazva na engleskom govornom području, ima dugu istoriju - nastala je u srednjem veku u Galiciji, pokrajini u severozapadnom delu Španije. Sastoji se od badema. 

Japan: Moči


U pitanju je lepljivi pirinač od kojeg se pravi gusta pasta i koji se oblikuje u loptice. Moči je dostupan tokom cele godine, a najčešće se jede oko Nove Godine. Takođe predstavlja jedan od najsmrtonosnijih kolača u Japanu - svake godine oko praznika nekoliko ljudi se uguši njime. Uglavnom je reč o starijim osobama.

Argentina: Pastelitos


Ovaj desert obično se jede na Dan argentinske nezavisnosti, a sastoji se od pufnastog peciva sa punjenjem od slatkog krompira ili dunje.

Engleska: Torta Banofi


Ova izuzetno ukusna torta pravi se od banana, slatke pavlake, karamel krema, a ponekad i čokolade i kafe.

Brazil: Brigadirčići


Jedu se na bilo koji veliki brazilski praznik, a prave se od čokolade u rahu, kondenzovanog mleka i putera. Smesa može da se oblikuje kao kolač, ili valja u kuglice, posipa čokoladnim mrvicama i postavlja u zasebne kalupe.

Kina: Kolač "Zmajeva brada"


"Zmajeva brada" nije samo nacionalni desert, već i vrsta tradicionalne umetnosti izrade kolača u Kini. Podseća na belu čauru, a sastoji se pretežno od šećera i maltoznog sirupa, kojima se dodaje susam, kikiriki i kokos.

Belgija: Vafl


Ova topla poslastica sa puterom jede se topla, posuta šećerom u prahu ili premazana Nutelom.

Indija: Gulab džamun


Gulab džamun je jedan od omiljenih slatkiša širom jugoistočne Azije. U pitanju su krofne u vidu loptica, prelivene šećernim sirupom. Prave se sa mlekom u prahu i prže u jednoj vrsti putera, umesto u ulju.

Austrija: Saher torta


Ako je Austrija poznata po nečemu, to je Saher torta. Ovaj gusti, ali ne presladak čokoladni kolač izumeo je 1832. godine Austrijanac Franc Saher. Recept je i dalje strogo čuvana tajna, a torta se služi u hotelu Saher u Beču.

Australija: Lemingtoni


Reč je o kockama patišpanja, presečenim na pola i premazanim džemom, prelivenim čokoladom i posutim kokosovim brašnom.

Nemačka: Švarcvald torta



Mešavina slatke pavlake, čokoladne kore i trešanja čini jednu od najukusnijih torti na svetu.

Island: Skir



Skir je deo tradicionalne kuhinje Islanda već hiljadama godina. Desert nalik jogurtu, služi se hladan, nekad sa dodatkom mleka i šećera ili voća.

Egipat: Om ali



Pravi se od lisnatog testa, mleka, šećera, vanile, suvog grožđa, kokosovog brašna i različitog orašastog voća.

Švedska: Princes torta



Preliv od marcipana, koji je obično zelene boje, daje ovoj torti jedinstveni izgled i ukus. Ispod marcipana se nalaze slojevi patišpanja, krema i slatke pavlake.

Kanada: Nanaimo kocke



Kanadski popularni desert dobio je ime po gradu Nanaimo u Britanskoj Kolumbiji. Pravi se bez pečenja - na podlogu od mrvljenog testa nanosi se preliv sa puterom, koji se preliva topljenom čokoladom za kuvanje.