<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SA NOVCEM ZA SENDVIČ U KLADIONICU Najmlađi patološki kockar ima samo 16 godina

BiH

Dok u Hrvatskoj postoje centri za odvikavanje od kocke, mi čekamo potonuće naše dece da bismo o njima počeli misliti, kaže Fatima Hukić, predsednica nevladine organizacije „Deca - stubovi sveta“ u BiH.

29. septembar 2016, 12:00

 - Konstatacija svetskih institucija je da je kockanje mnogo teže od drugih poroka. U kockarnicama završava novac koji roditelji daju detetu za sendvič – govori Hukić, piše Avaz.ba

Marko Romić, psiholog u Centru za mentalno zdravlje u Mostaru i vođa jedinog Kluba lečenih zavisnika o kocki u BiH, ističe da je u poslednje vreme među patološkim kockarima sve više žena.

- Mi u svom klubu trenutno imamo 18 patoloških kockara. Oni nikada ne dođu samovoljno, dovode ih članovi porodice. Na početku izgledaju zbunjeno, izgubljeno i negiraju da imaju problem. Onda, kada priznaju problem, negiraju da je on prerastao u zavisnost. Kako vreme odmiče, počnu dolaziti sami, bez prisile – govori Romić.

Patoloških kockara, ističe, u BiH ima veoma mnogo. Dok ih, kako kaže, u Mostaru ima oko 1.000, u Sarajevu ih je čak trostruko više.

- Kod nas se leči i dvoje patoloških kockara iz Sarajeva, a ima ih i iz Posušja, Tomislavgrada, Neuma... – govori Romić. U najvećem broju slučajeva, navodi on, pacijent dođe jednom ili dva puta na tretman i odustane, više se ne pojavi.

Pojedinac propada

- Nedavno smo imali slučaj da je pacijent došao kod nas nekoliko puta, ali se opet vratio kockanju i nakon toga su nastale nove strahote u njegovom životu i porodici. Patološko kockanje strašan je problem, jer propada pojedinac, ali i njegova porodica i šira zajednica. Osim toga, znam već nekoliko slučajeva samoubistva zbog kocke – priča Romić.

Bračni par se rastao upravo zbog kocke

Najmlađi patološki kockar koji se leči u Mostaru, kako navodi naš sagovornik, ima samo 16 godina.

- Najstariji naši pacijenti su bračni par koji se rastao nakon 40 godina braka, upravo zbog kocke. Oni sada imaju po 66 godina i dolaze zajedno da se leče, iako više nisu zajedno. Dakle, dešavaju se raspadi porodica, ubistva, samoubistva... Kladionice su u školskim dvorištima, što je zabrinjavajuće - upozorava Romić.