<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Očekujem da svi dobri ljudi, bez malodušnosti i sumnje, dođu na birališta i zaokruže promjene

Buka intervju: Vesna Adamović

Na pitanje šta očekuje od građana Banjaluke na izborima, Vesna Adamović kaže da očekuje da budu hrabri, da imaju vjere i da su prepoznali ljude koji mogu donijeti promjene.

29. septembar 2016, 12:00

Vesna Adamović, po struci diplomirani inžinjer elektrotehnike, kandidatkinja je za odbornicu u Skupštini Grada Banjaluka na predstojećim izborima. Rođena je 1963.g. u Trebinju, udata je i majka troje djece. Živi i radi u Banjaluci, a  zaposlena je u knjižari-galeriji „RIZNICA“. U banjalučkom SDS-u, Vesna Adamović je predsjednica Resornog odbora za porodicu i pronatalitetnu politiku, predsjednica Aktiva žena na Starčevici i potpredsjednica Izvršnog odbora Gradskog odbora.

G-đo Adamović, koji su najveći problemi Vaših sugrađana kojima ćete kao odbornica posvetiti pažnju?

Smatram da je najveći problem grada Banjaluka odlazak mladih, stručnih i porodičnih ljudi, jer njihovim odlaskom gubimo svi, gubimo snagu za razvoj privrede, sporta, kulture, demografskog oporavka, i, nažalost, postajemo grad starih. Problem je nezaposlenost i što se posao, umjesto prema znanju i stručnosti, dobija prema stranačkoj pripadnosti. Problem je i što poslije 20 godina nismo odali poštu onima koji su nam ostavili na čuvanje Banjaluku i Republiku Srpsku i napravili im centralni spomenik. Problem je, takođe, što se u predizbornom periodu daju obećanja koja se poslije ne ispune, pa su građani izgubili vjeru u politiku i u bolje sutra.

Kakva rješenja Vi nudite?

Samo je jedan način da riješimo ove probleme, a on je sistemski. Kroz republički i gradski budžet, sistemskim planiranjem, izdvajanjem, podsticanjem i subvencijama, možemo zaustaviti sunovrat u koji idemo.


Šta ćete prvo promijeniti u politici Grada?

Vrlo jednostavno: treba početi raditi u interesu građana, a ne u interesu privilegovane grupe ili pojedinca.Treba definisati konkretna izdvajanja na godišnjem nivou u budžetu grada za otvaranje novih radnih mjesta,subvencionisanje troškova vrtića, mjesečnih karata, školskih udžbenika. Porodica bi trebala da bude mjera ekonomske i socijalne politike, kako grada, tako i države.

Kakva su Vaša očekivanja od građana na predstojećim izborima?

Očekujem da budu hrabri, očekujem da imaju vjere i da su prepoznali ljude koji mogu donijeti promjene. „Loši političari budu izabrani zahvaljujući dobrim ljudima koji ne izlaze na izbore!“ Zato očekujem da 2. oktobra, svi ovi dobri ljudi, bez malodušnosti i sumnje, dođu do birališta i zaokruže promjene.

Šta građani mogu očekivati od Vas ukoliko dobijete njihovu podršku  na izborima?

Trud i iskreno zalaganje, da sa svojim kolegama napravimo bolji ambijent za sve nas, da uspostavimo sistem međusobnog povjerenja, da se vratimo na put poštovanja jedni drugih i da krenemo u osvajanje bolje budućnosti.
To nam je i dužnost i obaveza, u prvom redu prema onima koji su nas birali, a onda i prema našoj djeci, da im budemo na ponos, da se ne stide naših odluka i djela.


U kom pravcu treba da se razvija grad Banjaluka?

Banjaluka treba da bude grad u kome će naša djeca ostati da žive jer smo im mi stvorili uslove za normalan život. Treba da bude grad mladih, „Krajiška ljepotica“ u koju će putnik namjernik rado navraćati i zadržavati se, a odlaziti sa pozitivnim utiscima o dobrom domaćinu.
I, dakle, kao što sam već govorila, treba obezbijediti nova radna mjesta, subvencije za kupovinu stanova za mlade bračne parove, insistirati na humanom prostornom planiranju, izgraditi škole i vrtiće gdje su potrebni, kao i igrališta i parkove gdje ćemo u starosti čuvati svoju unučad.