<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prije 20 godina ušli smo u tunel koji nam je sagradila vlast iz kojeg još nismo izašli

Analiza

Otvoren je 902 metra dug tunel kroz planinu Karaulu na putu Sarajevo – Tuzla.

29. septembar 2016, 12:00

Politički lideri u Federaciji su se okupili i presjekli vrpcu, održali govore nešto duže od tunela, a onda se vratili svakodnevnim predizbornim aktivnostima.

Govorili su o uspjesima, o 25 hiljada zaposlenih, o rastu ekonomije, o razvoju na sve strane.  

Ali, nakon otvaranja, tunel je odmah zatvoren. Pa onda otvoren. Zašto je otvaran ako je odmah zatvoren? Otvaranje je bilo predizborno, kao i sve što ovih mjesec dana gledamo.

Simbolično i metaforično otvaranje tunela bilo je poruka da nas jedino ova vlast može izvesti iz tunela na svjetlo. Bilo je na ovom skupu i onih rijetkih koji su metaforično tvrdili da tunel otvaraju isti ljudi koji su nas 'ukopali'.  

Već cijeli mjesec gledamo otvaranja i presjecanja vrpci i potpisivanja ugovora sa stranim investitorima. Nažalost, ekonomska stvarnost koja vlada uoči izbora i čeka nas nakon glasanja je potpuno drugačija.  

U BiH je zabilježeno smanjenje ekonomskog rasta u prvoj polovini ove godine. Rast BDP-a će do kraja godine iznositi 2,8 posto, pretpostavljaju iz Svjetske banke, što je manje za 0,2 posto, u odnosu na 2015. godine. Ali i to bi bila ohrabrujuća cifra rasta BDP-a da nije u pitanju uobičajeni rast potrošnje nakon većeg zaduživanja ove vlasti. Razlog padu je i slabašna privreda i veliki pritisak na realni sektor.

Stopa nezaposlenosti u 2015. iznosila je 27,7 posto a u ovoj godini je smanjena na 25,3 posto. Nije jasno u kojim segmentima se odigrava zapošljavanje u proizvodnom sektoru. Ali i te su brojke nesigurne, jer je jasno da nas čekaju ogromne nevolje za administrativnim balastom u državi i javnim preduzećima. 

Dug u mnogim državnim preduzećima je van kontrole. Više od milijardu KM  iznose neplaćanja obaveza i doprinosa samo u Federaciji BiH, dok je stanje još tragičnije u RS.

BiH se u zadnje tri godine ozbiljno zadužila. Javni dug sredinom godine iznosio je 11,93 milijardi KM, što je 42,3 posto BDP-a.   

Nažalost, taj dug se enormno uvećava i to bez ikakvog parlamentarnog potvrđivanja i odgovornosti. Političke strukture, koje diriguju poteze izvršne vlasti, zadužuju se po svojim trenutnim potrebama. Nedavno zaduženje kod MMF-a od novih milijardu maraka ozbiljno uvećava vanjski dug za gotovo 4 procenta BDP-a.

U godinama smo u kojim moramo vraćati anuitete samo u Federaciji od blizu milijardu KM, tačnije u ovoj godini 974,9 miliona KM. U RS će se sljedeće godine opasno približiti ovom federalnom godišnjem anuitetu. Treba li napominjati da se svaka tri mjeseca i jedan i drugi entitet zadužuju prodajom obveznica, pa su se ove godine, kao nikad do sada  zadužili gotovo po 400 miliona KM.  

Doda li se ovome novi kredit MMF-a od milijardu i 50 miliona KM, stanje postaje ozbiljno. Od BiH se traže temeljite strukturne promjene. Radi se o dvije najosjetljivije, reforme javne uprave i reforme socijalne politike.

Onaj otvoreni pa zatvoreni predizborni tunel nosi dobru poruku. Vlast u BiH gradi najduži tunel na svijetu. Otkad smo u njega ušli prije 20 godina - još nismo izašli.