<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dragan Bursać: Hoće li se Dodik i Bakir uzeti do izbora?

TV SVADBA

I još, najbitnije, poslije prvog bračnog poljupca, nestalo bi svih tenzija. Predizbornih, nacionalnih, političkih, ideoloških, entitetskih, državnih. Laki peting bi tako poput najjačeg ljepila slijepio ovo naše društvo, spojio nespojeno, zatutkao rascijepljeno, natjerao sve nas da pogledamo i progledamo.

29. septembar 2016, 12:00

 Ton? Ide! Kamera? Ide! Iiii, akcija!

Milorad Dodik i Bakir Izetbegović, dva oka u razrokoj glavi, već drugu deceniju šišaju svoja stada. Oni su neumorni pregaoci. Vrsni poznavaoci svog zanata. Stočari na čijim vještinama bi im pozavidjeli i najbolji novozelandski strizci. 

Toliko volje za vlast u ovih ljudi, slabo je ko ikada vidio. A, ono što sada gledamo je opštenje na svim nivoima između Bakira i Milorada.  Samo sa jedinim ciljem - Da oni i njihove sjecikese ostanu što duže na vlasti. 

Ovaj put na lokalnom nivou. 

A, lokal je bitan. Iz mahale sve kreće. Svaki trač, opanjkavamje, svaka prećutana riječ. I zato su na mahalaškom nivou Mile i Baka poduzeli sve, ali baš sve kako bi im partije ostale glavne u čaršijama i čaršijicama diljem našeg obora. 

Ne treba vam neka uvertira, ali eto, red je pomenuti Dodikov referendum o danu RS-a, Bakirovu ljutnju, pa angažovanje sudija da prave predizborne žrtve, pa poziv Miloradu na ročište, pa Bakirovo poređenje Mile i Gadafija, pa Milino odbijanje da stupi na tlo "teheranskog Sarajeva", pa Bakirova želja da se Mile privede pravdi, pa Milin strah da će ga Bake ubiti, pa tužbi kao u sedam latinoameričkih sapunica... 

Ima li kraja ovoj lakrdiji?

Jer, homoseksualni dvojac može i dalje ili da budem posve konkretan, intimnije.

Zašto se ne bi, recimo, Dodik i Bakir uhvatili u bračni klinč? Što da ne stanu na ludi kamen?

Korist bi bila neprocjenjiva za sve stanovnike napaćene zemlje. Ljudi dobri, namjesto propagiranja mržnje, nacionalizma, ksenofobije i ostalih fobija, mogu propagirati LJUBAV. I to ne bilo kakvu ljubav. Sad kada je naš obor dobio zeleno svjetlo i kad mu je prošla aplikacija za EU, mogu propagirati odistinsku LGBT ljubav. Kako i dolikuje naprednim demokratijama. 

Šta fali da se ova dva osebujna lika naših životnih čitanki uzmu pred kamerama? Recimo, u subotu u prajm tajmu. Sasvim sigurno će uzeti izbore, niko neće nastradati, neće se morati regrutovati partijski botovi za "spontana" okupljanja i proteste. Pa, što se onda ne bi uzeli Bake i Mile? Neće se morati potezati pitanje referenduma, mrskog rata, prebrojavanja mrtvih, zazivanja četnika i mudžahedina, silne tužbe, vražije riječi...

Eto, da je sreće, pa da se vjenčaju na TV-u! Za zaostale puritance ne brinite. Ionako svako konzervativan, kad vidi ovu dvojicu, djecu otjera ne u drugu sobu, nego u drugo naselje. 

A, svima bi dobro došlo malo svadbarske euforije. Da ne budemo stalno zaostali balkanoidi. 

O rejtinzima i gledanosti, senzacije gladnih medija, ne treba posebno niti pričati. Piplmetri bi poludjeli, ulice bi opustjele, to veče nit' bi bilo kafanskih tuča, nit' saobraćajnih vikend-nesreća. Bilo bi spaseno nekoliko života i par desetina vilica. Ako to nije komparativna prednost svadbe vijeka nad nasiljem, ne znam šta je. 

Samo dva rutava muškarca u šezdesetim, koja znojno stežu ruke jedan drugom. Oni to rade stalno, samo, ovo bi bila ogoljena varijanta. Bez rukavica, sa prstenjem po želji. 

I još najbitnije, poslije prvog bračnog poljupca, nestalo bi svih tenzija. Predizbornih, nacionalnih, političkih, ideoloških, entitetskih, državnih. Laki peting bi tako poput najjačeg ljepila slijepio ovo naše društvo, spojio nespojeno, zatutkao rascijepljeno, natjerao sve nas da pogledamo i progledamo. 

A, onda bidermajer, pa polako, sutradan, kulturno u miru i tišini prvi put vjenčani na izbore. Eh, to bi bio dan. 

E, sad što se tiče uloge mladog i mladoženje, bilo bi posve demokratski-pet minuta jedan u vjenčanici, pa da bude preoblačenje. Sistem rotacije, to znate svi. Prije rotacije, mehanizam koordinacije će ih dovesti u željeni položaj. I to znate. 

Ono što možda ne znate je razlog zbog koga neće doći do ovog vjenčanja i ljubavnog klinča. Ne, ne radi se o tome da se Bake i Lemi ne bi uzeli pred kamerama za glas više. Ooo, bi itekako. To je tek mala obligacija u hranjenju bolesne volje za moć i racionalne želje da se ostane na vlasti i zadrži bogatstvo. 

Dvije potencijalne udavače ovako rezonuju: Najavljeni referendum, hapšenja, mitinzi i prijetnje ratom, bili su sasvim dovoljni da SDA i SNSD, svako u svom oboru, o(p)stanu na vlasti. 

A, kad smo kod predbračnih seksualnih frustracija, vjerujte mi, Izetbegović i Dodik nemaju tih problema. Oni karaju narod u glavu na minutnom nivou. 

Dva orijaša nimfomana, kojima narod izlazi u susret prilikom svake njihove erekcije. I tako dvije decenije. 

Mislite da je dovoljno seksualnog zlostavljanja? Njima nije još. A, po isturenom gologuzom položaju i plebs je željan mazohističkog zlostavljanja. Eto, zato se Bakir i Mile neće vjenčati. Nemaju potrebe. Permanentno predbračno opšte sa narodom. 

Narod je odavno aminovao njihov brak, samo nije svjestan da i Mile i Baka, varaju jedan drugog u neprirodnom bludu sa tim istim narodom. 


Dragan Bursać je novinar i kolumnista BUKA portala. Možete ga naći na Twitteru@dijalekticar