<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Čavić: Milorad Dodik ne zna šta je rat, jer ga je proveo u Beogradu

"Milorad Dodik ne zna šta je rat, jer ga je proveo u Beogradu, a Bakir Izetbegović želi neku osvetu. To nije dobro i nikom normalnom ne odgovara. I zato mi je potpuno jasno zašto je državni vrh Srbije poručio da referendum ne bi trebalo da se održi", kaže za "Nedeljnik" nekadašnji predsednik Republike Srpske, a danas jedan od lidera opozicije i kandidat za gradonačelnika Banjaluke.

29. septembar 2016, 12:00

"Svi zajedno smo podržali referendum, ali datum referenduma nije bio po volji opozicije. Smatrali smo da je potrebno iscrpiti sva pravna sredstva, a pribeći referendumu kao poslednjem koraku upravo znajući da to vodi u konfrontaciju kojoj sada ne možemo predvideti posledice", kaže za "Nedeljnik" bivši predsednik Republike Srpske Dragan Čavić nakon referenduma o Danu Republike, a uoči važnih lokalnih izbora koji za vikend očekuju Srpsku.
"Referendum je održan uz privremenu meru Ustavnog suda koji ga je zabranio i to nas dovodi u prilično komplikovanu situaciju. Jer Ustavni sud je po Aneksu 4 Dejtonskog ustava iznenađujuće precizno definisan statusno i proceduralno, iz čega je jasno da bi nepoštovanje odluke bilo kršenje jednog fragmenta Dejtonskog ugovora, a svako krnjenje Dejtona ide na štetu Republike Srpske", kaže Čavić. 

Da li to znači da Srpska ruši Dejton ili Ustavni sud?

"Ustavni sud nije imao osnova da odlučuje o Danu Republike, jer je zakon o praznicima isključivo u nadležnosti Republike Srpske. Ustavni sud je izveo političko-pravnu egzibiciju ocenom da je Dan Republike neustavan, adresiranjem na odredbe po kojima su svi ljudi jednaki i s te strane je versko obeležavanje Dana Republike neprihvatljivo, osim što u Zakonu u praznicima 9. januar ni na koji način nije definisan kao verski praznik. Ustavni sud je ušao u polje opasnosti rekonstruisanja dejtonskog ustrojstva više nego što su to radili visoki predstavnici".

Zašto se toliko govori o ratu u poslednje vreme?

"Verujem da će prestati ratno huškanje koje apsolutno nikome ne ide u prilog. Niko ko je prošao rat i zna šta je rat ne može da priziva tako nešto. Najveći generatori huškanja su Dodik i Izetbegović i njihovi sateliti koji iznose bombastične izjave koje plaše ljude. To mogu samo oni koji ne znaju šta je rat ili koji žele osvetu. Dodik ne zna šta je rat, jer ga je proveo u Beogradu, a Izetbegović želi neku osvetu. To nije dobro i nikome normalnom ne odgovara. I zato mi je potpuno jasno zašto je državni vrh Srbije poručio da referendum ne bi trebalo da se održi, jer oni verovatno imaju širu sliku i jasna im je štetnost te konfrontacije".