<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BlackBerry nakon 14 godina prestaje proizvoditi telefone

Kompanija BlackBerry iz Kanade, poznata po inovativnim tehnologijama za mobilne telefone, planira prekinuti proizvodnju pametnih telefona nakon 14 godina, prenosi BBC.

29. septembar 2016, 12:00

BlackBerry namjerava partnerima licencirati proizvodnju telefona pod njegovim brendom, dok će se sama kompanija fokusirati na poslovanje sa softverom.
"Vjerujemo da je to najbolji način za profit u poslovanju s uređajima", naveo je izvršni direktor BlackBerryja John Chen.

On je rekao da će se rashodi BlackBerryja smanjiti uklanjanjem troškova za inventar i smanjenjem broja zaposlenih. Kao jedan od lidera na tržištu, kompanija se borila i željela je biti u korak s proizvođačima modernih telefona kao što su Apple i Samsung.

U maju je Chen rekao da će do septembra znati da li će kompanije i dalje ostati profitabilna.

BlackBerry sada drži mali dio tržišta pametnih telefona u Sjedinjenim Američkim Država (SAD), a u drugom kvartalu je prodao blizu 400.000 smartphonea, dok je Apple prodao čak 40 miliona.