<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

EUFOR i OSBiH: 750 vojnika na Manjači

EUFOR već uveliko izvodi vježbu “Brzi odgovor 2016”.

29. septembar 2016, 12:00

Ova vježba je kulminacija skoro dvogodišnjeg planiranja i ona će se održati na vojnom poligonu OSBiH na Manjači pored Banjaluke u periodu od 30. septembra do 5. oktobra 2016. godine.
Više od 750 vojnika iz EUFOR-a, OSBiH, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije i vojnika iz portugalske i mađarske čete Taktičkih rezervnih snaga EUFOR-a iz sastava NATO misije KFOR će učestvovati u ovoj vježbi, koja će biti kombinovana zajednička obuka OSBiH i njihovih međunarodnih partnera, a takođe i godišnja provjera sposobnosti EUFOR-a da rasporedi svoje rezervne snage kako bi bile spremne u slučaju da vlasti BiH zatraže njihovu pomoć. 

Dana 25. septembra zabilježen je dolazak 120 britanskih vojnika kao prve grupe koja učestvuje u vježbi “Brzi odgovor 2016”. 

Ti vojnici će kasnije tokom ove sedmice biti raspoređeni u područje za obuku OSBiH, kada će se konvoj vozila kretati putem prema sjeveru do velikog područja OSBiH za regionalne vježbe blizu kasarne "Mika Bosnić" na Manjači.

Dana 26. septembra zabilježen je dolazak prvog od tri teretna aviona "Antonov 124", koji  će ukupno dovesti 30 vozila potrebnih britanskim trupama za vježbu "Brzi odgovor 2016". 

Pri svakom letu će na Međunarodni aerodrom Sarajevo stići oko deset vozila s teretom. Po svojoj težini, "Antonov 124" je drugi avion na svijetu, i on može isporučiti 150 tona tereta, što ga čini savršenim sredstvom za brzi transport vozila širom zemlje. Ovaj strateški prevozni kapacitet omogućava Rezervnim snagama EUFOR-a iz UK raspoređivanje snaga u veoma kratkom roku kao odgovor na zahtjev bh. vlasti ako se to zatraži.

Dana 28. septembra zabilježen je odlazak šest grupa vozila iz baze "Filmski grad" u Prištini na Kosovu. 

Ovi elementi se sastoje od portugalske i mađarske čete Taktičkih rezervnih snaga EUFOR-a iz sastava KFOR-a i oni će stići u bazu Butmir u Sarajevu 29. septembra, a zatim nastaviti put ka sjeveru, ka Manjači kraj Banjaluke.    

Ukupan broj vojnika koji će učestvovati u vježbi je 750, s preko 70 vozila i pratećom opremom koja će se koristiti u ovoj velikoj godišnjoj vježbi.

Ovo je prvi put da će EUFOR i OSBiH, zajedno s evropskim nacijama koje učestvuju, imati priliku da održe vježbu na nivou bataljona.