<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

MUP KS: Nije dozvoljeno okupljanje ispred Tužilaštva BiH zbog mogućeg saslušanja Dodika

Nakon što su iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske kazali da su uputili zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajeva (KS) za održavanje protesta pred zgradom Tužilaštva BiH zbog mogućeg saslušanja Milorada Dodika, iz MUP-a KS poručuju da je njihov zahtjev nepotpun i neblagovremen.

29. septembar 2016, 12:00

Kako za Klix.ba ističu iz MUP-a KS, nadležnoj Policijskoj upravi je prijavljeno održavanje protesta, ali je prijava nepotpuna i neblagovremena te im stoga javni skup nije odobren.
"Organizatorima je poručeno da se moraju obratiti Tužilaštvu BiH za korištenje parkinga jer je to njihov prostor. U zahtjevu stoji da bi se protesti trebali održati u ponedjeljak, 3. oktobra, a zbog poziva Tužilaštva na saslušanje predsjednika RS-a Milorada Dodika u vezi s održavanjem referenduma u RS-u", navode iz MUP-a KS.

Prethodno je predsjednik ove organizacije Nedeljko Mitrović novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da su najmanje 72 sata prije određenog datuma uputili zahtjev, kako je zakonom predviđeno.

"Na ovaj način želimo iskazati naše nezadovoljstvo jer je pozvan predsjednik RS-a na saslušanje u vezi s referendumom. Smatram da je to ispolitizirana tema koja nema svrhe, da je samo 'dolivanje ulja na vatru' i da neće doprinijeti smirivanju političke situacije", rekao je Mitrović.

Iako je predsjednik RS-a Milorad Dodik jučer pozvao građane ovog bosanskohercegovačkog entiteta da odustanu od organiziranog odlaska u Sarajevo i protesta pred zgradom Tužilaštva BiH, Mitrović je kazao da poštuju njegov savjet i preporuku, dodavši da mu nisu tražili savjet hoće li organizirati protestni skup koji su planirali ispred zgrade Tužilaštva BiH u 11 sati.