<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mektić: Ako se Dodik ne odazove na saslušanje, slijedi nalog za hapšenje!

"Ako se ne odazove, a razlog za neodazivanje bude neopravdan, da nije bio spriječen nekom višom silom, izdaje se naredba o prislinom privođenju. Ići će se na njegovo prisilno privođenje i tu je Zakon o krivičnom postupku vrlo jasan - niko nema pravo da se ne odazove pozivu Suda ili Tužilaštva ", kaže Mektić.

29. septembar 2016, 12:00

Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske, upućen je poziv za saslušanje za 3. oktobar u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi s referendumom.

Dodik je danas kazao da neće da ide u Tužilaštvo BiH i pravi medijski spektakl oko toga ali da je spreman da da izjavu u Istočnom Sarajevu ili Banjaluci. Još je dodao da smatra da Sud i Tužilaštvo nisu ustavni, nisu legitimni i da će jednog dana biti srušeni.

Ukoliko se ne bude odazvao na poziv Tužilaštva BiH 3. oktobra, slijedi nalog za privođenje, odnosno hapšenje predsjednika RS-a.

Na pitanje ko bi mogao da izvrši hapšenje Milrada Dodika, ukoliko se ne odazove pozivu na saslušanje, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kaže da će Agencija za istrage i zaštitu privesti Milorada Dodika, ako se ne odazove na poziv Tužilaštva BiH u svojstvu osumnjičenog zbog održavanja referenduma o Danu RS, koji je zabranio Ustavni sud.

"Ako se ne odazove, a razlog za neodazivanje bude neopravdan, da nije bio spriječen nekom višom silom, izdaje se naredba o prislinom privođenju. Ići će se na njegovo prisilno privođenje i tu je Zakon o krivičnom postupku vrlo jasan - niko nema pravo da se ne odazove pozivu Suda ili Tužilaštva", kaže Mektić.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić nije odgovorio na pitanje da li postoji mogućnost da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sam bira mjesto gdje će biti saslušan u vezi sa referendumom o Danu RS.

A na pitanje da li takva mogućnost postoji, Grubešić je odgovorio kratko: "Bez komentara".