<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Lavrov Štajnmajeru: Ne dižite tenzije u vezi sa RS

Diplomatija

Moskva -- Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je šefu nemačke diplomatije Frank Valteru Štajnmajeru da nema potrebe za raspirivanjem tenzija u vezi sa RS.

29. septembar 2016, 12:00

Lavrov je Štajnmajera da se fokusira na podsticanje strana u BiH na konstruktivni dijalog, javlja Tass.

To je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije na svom sajtu nakon što su Lavrov i Štajnmajer ranije razgovarali telefonom.

"Ministri su razgovarali o situaciji u BiH posle referenduma o glavnom prazniku tog entiteta - Danu Republike Srpske - koji je održan u Republici Srpskoj 25. septembra", navodi se u saopštenju. 

Lavrov se u razgovoru, dodaje rusko ministarstvo, "usprotivio pokušajima razbuktavanja tenzija u vezi sa Republikom Srpskom i pozvao na ohrabrivanje strana u BiH da počnu konstruktivni dijalog po svim hitnim pitanjima koja se tiču procesa stabilizacije u zemlji". 

Ruska strana je naglasila da referendum nije predstavljao ugrožavanje teritorijalnog integriteta BiH i ne krši opšte principe Dejtonskog sporazuma, prenosi ruska agencija. 

Lavrov se u razgovoru sa nemačkim šefom diplomatije "usprotivio pokušajima razbuktavanja tenzija u vezi sa Republikom Srpskom i pozvao je na ohrabrivanje svih strana u BiH da počnu konstruktivan dijalog po svim pitanjima koja se tiču procesa stabilizacije u zemlji", navodi se u saopštenju.