<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Referenduma u Vojvodini ne može biti, to su neozbiljne stvari

Ivica Dačić

Komentarišući nastupajuće izbore koji će se održati u BiH, Crnoj Gori, Makedoniji i Austriji, prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da nije bitno koje će političke opcije pobijediti u smislu ideologije, već da li su svi opredijeljeni za stabilnost u regionu.

30. septembar 2016, 12:00

"Srbija stalno ističe da sa naše strane postoji konstruktivan pristup da se dijalogom rješavaju sva otvorena pitanja. Sa druge strane, ne mogu otvorena pitanja da nas drže vezanim za prošlost, a da ne gledamo šta je u sadašnjosti i budućnosti", kazao je Dačić i dodao da sve zavisi od lidera, odnosno od njihove volje da "forsiraju politiku regionalne stabilnosti".

Upitan da prokomentariše najave referenduma u autonomnoj pokrajini Vojvodini te na Kosovu o ujedinjenju sa Albanijom, Dačić je kazao da su to neozbiljne stvari.

"Znate, Izetbegović govori o referendumu u Republici Srpskoj, a njegova stranka je 1991. godine organizovala referendum u Sandžaku. Da li smo se mi žalili, da li je međunarodna zajednica lila suze nad tim referendumom, kao što sada radi zbog referenduma u RS? Oni su godinama tražili promjenu Dejtonskog sporazuma, govoreći da taj sporazum nije dobar, prevaziđen je. Sada odjednom Republika Srpska navodno ruši Dejtonski sporazum, a šta je sa ostalim odlukama Ustavnog suda", rekao je Dačić.

On je dodao da u Mostaru već godinama ne može da se izabere gradonačelnik zbog odnosa muslimana i Hrvata te da ima još mnogo neustavnih odluka u BiH i istakao:

"Zato, dajte da se okrenemo stabilnosti i dijalogu. Što se tiče referenduma o Vojvodini, njega svakako ne može biti, jer o tome treba da se donose odluka, a oni koji predlažu taj referendum, nemaju većinu da donesu ni odluku u mjesnoj zajednici, kućnom savjetu, a kamoli u pokrajinskoj Skupštini", kazao je.

Kako je naveo, što se tiče ujedinjenja Kosova i Albanije, on smatra da je odlično što se to pojavilo, jer Srbija o tome govori već 20, 30 godina, da je to suština njihove politike, ujedinjenje Kosova i Albanije, jer tamo ne žive dva naroda, već jedan narod. 

"Nisu Kosovari narod, već Albanci koji žive na Kosovu, kao i Srbi što žive na Kosovu. Svih ovih godina se zloupotrebljavala priča o pravu samoopredeljenja Albanaca sa Kosova, a Albanci imaju svoju državu, Albaniju kroz koju su ostvarili pravo na samoopredjeljenje. Oni su na Kosovu nacionalna manjina u okviru Srbije, koja nema pravo na samoopredeljenje. Tako da odlično je to što se pojavilo, da međunarodna zajednica vidi da smo mi bili u pravu. Ali, mislim da dok im neko ne namigne sa Zapada, sigurno ga neće organizovati", rekao je Dačić.