<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Najsnažniji u posljednjih devet godina: Uragan Matthew prijeti Jamajki, vjetar puše brzinom od 260 km/h

Najsnažniji uragan na Atlantiku u posljednjih devet godina se kreće prema Jamajki, a donosi vjetrove koji pušu brzinom od 260 km/h, što je dovoljno da ruši kuće.

01. oktobar 2016, 12:00

 Meteorolozi su rekli da je uragan Matthew dostigao petu kategoriju, najvišu na skali. Premijer Jamajke Andrew Holness je održao hitan sastanak parlamenta kako bi se razgovaralo o pripremama za uragan, koji će Jamajku zahvatiti najvjerovatnije u ponedjeljak. Prva je na udaru južna obala na kojoj se nalazi glavni grad Kingston, kao i jedina naftna rafinerija u zemlji.


Zvaničnici su upozorili da bi snažni vjetrovi mogli uništiti i glavna turistička područja uključujuči Montego Bay na sjeveru.

U pripravnosti su policija i vojska, a otvorena su i skloništa štirom otoka. Zbog dolaska uragana Jamajčani kupuju veće količine vode i hrane. Na tropsku oluju su upozoreni obalni dijelovi Kolumbije i Haitija.

Jamajka je pretrpjela veliku štetu 1988. godine kada ju je zahvatio uragan Gilbert. Posljednja snažna oluja je bila Sandy iz 2012. godine.