<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Samo u BiH: Član Predsjedništva i predsjednik CIK-a ne mogu da glasaju

Izbori

Na lokalnim izborima koji se sutra održavaju u BiH svoju građansku dužnost neće moći obaviti predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Ahmet Šantić, ali ni član Predsjedništva BiH Dragan Čović zbog neodržavanja izbora u Mostaru.

01. oktobar 2016, 12:00

Više od 90.000 građana Mostara u nedjelju neće moći obaviti svoju građansku dužnost, jer se političari ni nakon osam godina nisu uspjeli dogovoriti da sprovedu odluku Ustavnog suda BiH i izvrše neophodne izmjene Izbornog zakona, piše Klix.ba.

Među građanima Mostara koji neće ostvariti svoje biračko pravo su i predsjednik CIK-a Ahmet Šantić, ali i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, čije je mjesto prebivališta Mostar.

Šantić, iako direktno nadgleda izborni proces ne može glasati, kao ni Čović, koji je bio jedan od sudionika političkih pregovora za rješenje pitanja Mostara.

Iako su političari bili optimistični da će se rješenje za Mostar pronaći, do toga nije došlo. Uprkos nekoliko prijedloga za sprovođenje odluke Ustavnog suda u Mostaru koji su razmatrani u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, nijedan nije usvojen.

Svi su saglasni kako su izmjene Izbornog zakona za Mostar neophodne, koji prije svega podrazumijeva izmjenu Statuta Grada Mostara, ali i izbor gradskih vijećnika, koji mora biti proporcionalan broju birača.

Lokalni izbori u Mostaru nisu održani od 2008. godine, a građani tog grada i ovaj put su taoci politike koja im ne dozvoljava da ostvare svoje osnovno pravo.

Postoji inicijativa da se izbori u Mostaru održe do kraja godine naknadno, što će raspisati CIK BiH, ali je prije toga potrebno izvršiti promjene Izbornog zakona.