<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Gardiste Vojske je ubila treća osoba (VIDEO)

Tragedija

Gardiste kasarne Topčider Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića ubila je treća osoba dok su 5. oktobra 2004. bili na straži ispred tajnog vojnog objekta Karaš, pokazalo je superveštačenje dokaza

01. oktobar 2016, 12:00

Ovim superveštačenjem još jednom je osporen zvaničan nalaz vojne istrage kojom je utvrđeno da je prvo jedan vojnik ubio drugog, a potom izvršio samoubistvo. Pre no što su svi dokazi poslati u SAD i nezavisna državna komisija utvrdila je da nalazi vojne istrage nisu tačni. Pretragu i reviziju svih materijala, odnosno dokaza koji su iz Višeg okružnog suda poslati u SAD uradio je šef Odeljenja za forenzičku patologiju i medicinska istraživanja okruga Mičigen Ljubiša Dragović. Dragović, koji već 30 godina živi i radi u SAD i tamo važi za jednog od najboljih stručnjaka, u ekskluzivnom razgovoru za Insajder kaže da je zaključio da nema ni govora o ubistvu i samoubustvu, već da je gardiste ubila treća osoba. Taj izveštaj dostavljen je Okružnom sudu još 2008.
"Da li ih je bilo jedna, dve, tri ili šestnaest... ne znam jer nisam bio tamo. Ne mogu da se upuštam u detalje jer to krši principe forenzičke patologije na prvom mestu pošto je ovaj slučaj nezavršen“, rekao je Dragović za Insajder.
Dragović kaže i da ga, pošto je izveštaj o superveštačenju dostavljen sudu u Srbiji, niko nije zvao ni da nešto objasni, svedoči ili veštači na bilo koji način.
Vojna istraga utvrdila je 2004. da se radi o samoubistvu i ubistvu, odnosno da je gardista Dragan Jakovljević pucao u gardistu Dražena Milovanovića, a da je potom izvršio samoubistvo. Samo deset dana posle pogibije gardista Vrhovna komanda Vojske odlučuje da se osnuje nezavisna komisija koju su činili eksperti i predstavnici tadašnjeg državnog vrha kako bi se utvrdile okolnosti ove tragedije. Na osnovu istih dokaza kojima je raspolagala i vojna komisija, nezavisna državna komisija utvrdila je da su gardisti ubijeni i da nalazi vojne istrage nisu tačni.

Više javno tužilaštvo u odgovoru Insajderu navodi da je ovaj postupak i dalje u predistražnoj fazi.
Više o svemu ovome gledaćete u novoj emisiji Insajder bez ograničenja, koja je na programu TV N1 u utorak u 21 sat.