<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BiH dočekuje Kipar: Za opuštanje nema mjesta, prošli put su nas nokautirali

Kvalifikacije

U 3. kolu kvalfikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji reprezentacija Bosne i Hercegovine na Bilinom Polju u Zenici dočekuje Kipar, reprezentaciju koja je prije dvije godine na istom mjestu protiv istog protivnika upisala jednu od najvećih pobjeda u svojoj historiji. Bila je to noć kada je 140. reprezentacija svijeta dobila 19. Bilo, ne ponovilo se.

10. oktobar 2016, 12:00

Šamarčina od Kipra boljela je tokom cijelih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo tako da smo svi skupa sa Zmajevima ovog ljeta putem TV ekrana gledali kako Portugal korača ka evropskom tronu. Uz sjećanje na taj poraz i na debakl u Briselu od prije tri dana, kristalno je jasno da izabranici Mehmeda Baždarevića nemaju prostora ni za zrno opuštanja.

Sjećanje na blamažu



Ako bismo koristili oštriju terminologiju, pa u kontekstu okršaja BiH i Kipra koristili riječ "osveta", onda i Kipar ima čemu da se sveti, a ne samo Zmajevi. Oni jesu nas sa 2:1 pobijedili u 1. kolu kvalifikacija za Euro 2016. u Zenici, ali smo i mi Kiprane savladali u posljednjem kolu tih kvalifikacija te izborili baraž. A taj baraž izborili bi oni da su slavili i tek bi to bila njihova najveća pobjeda u historiji. Čak su vodili sa 2:1 i tačno tri minute, od 41. do 44., stajali na mjestu koje ih vodi u baraž, ali onda se sa svojim drugim golom na meču ukazao Haris Medunjanin, a kasnije i Milan Đurić.

Ipak, kada se podvuče crta, lako je zaključiti da su oni bili naš "kamen spoticanja" u posljednjim kvalifikacijama za Euro, jer kada izgubite u 1. kolu kvalifikacija od 140. selekcije svijeta, a u kvalfikacije ste ušli iz prvog "šešira", dakle kao, uslovno rečeno, najbolja selekcija grupe, onda je to katastrofa i kola koja su krenula niz brdo, nismo uspjeli zaustaviti i vratiti na željeno mjesto.

Kipar je trenutno 87. reprezentacija svijeta (BiH je 23.) i u ovoj kalendarskoj godini odigrao je četiri utakmice. Sve četiri je izgubio (Srbija, Ukrajina, Belgija i Grčka) pri čemu je dao samo jedan gol. Ali, nije to toliko pogubno kada se u obzir uzme snaga ekipa protiv kojih je igrao. Pogledamo li širu sliku, onda ćemo uočiti da je Kipar u posljednje tri kalendarske godine u 17 utakmica upisao 12 poraza, jedan remi i četiri pobjede od čega su dvije protiv Andore te jedna protiv BiH i Izraela.

Igrači iz nacionalnog prvenstva nose reprezentaciju



Okosnicu tima čine igrači iz domaćeg prvenstva (18 od 24 igrača na spisku dolazi iz kiparskog prvenstva) koje nije nimalo naivno pogotovo kada se tome doda podatak da APOEL iz Nikozije redovno igra grupne faze velikih takmičenja te da je trenutno prvoplasirani tim kiparske lige AEK Larnaca ovog ljeta u 3. pretkolu Evropske lige izbacio Spartak iz Moskve, ali onda ispao od Slovan Libereca. 

Nama najpoznatiji igrač ove reprezentacije Dimitris Cristofi trenutno igra za Omoniju iz Nikozije i nije u najboljoj formi. Skupio je tek 136 minuta ove sezone, sudeći prema podacima Transfermarkta. Nama je najpoznatiji, jer nam je dao ona oba gola prije dvije godine u Zenici.

Ime na koje treba obratiti pažnju je Giorgios Efrem, krilo koje igra u APOEL-u iz Nikozije. On je u 13 nastupa za APOEL ove sezone skupio 708 minuta i postigao četiri pogotka.

Pobjeda je neophodna



Selektor Kipra Christakis Christoforou na raspolaganju ima sve pozvane igrače, dok Mehmed Baždarević ne može računati na povrijeđenog Danijela Milićevića koji je otpao prije meča sa Belgijom te na Muhameda Bešića kojeg odavno nema zbog povrede. 

Klupska forma naših igrača je uglavnom jako dobra i poznata, kao što poznato da su večeras tri boda neophodan plijen. Motiva ne smije nedostajati, opuštanja ne smije postojati. Znamo kako je kad Kipar nokautira, a još nas boli i "crveno svjetlo" iz Brisela. To moraju biti dovoljno jake opomene koje sprječavaju eventualni nokaut.

Utakmica na stadionu Bilino Polje u Zenici počinje večeras u 20:45 sati sa direktnim prijenosom na BHRT-u.

Tabela: