<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dolazim u BiH da jačamo privrednu saradnju

Karl Erjavec

Bosna i Hercegovina i Slovenija imaju tradicionalno prijateljske odnose. BiH nam je važan ekonomski partner, a moja posjeta Sarajevu ima za cilj da jačamo naše privrede, saradnju u oblasti turizma, trgovinske veze, investicije, uključujući i saradnju na trećim tržištima - izjavio je za "Dnevni avaz" ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec, uoči današnje posjete Sarajevu gdje će održati niz bilateralnih sastanaka s bh. zvaničnicima.

10. oktobar 2016, 12:00

Ističe da njegova posjeta BiH dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je Vijeće EU Evropskoj komisiji naložilo izradu mišljenja o članstvu BiH u EU.

''Ponosan sam da je to postignuto, a i Slovenija je uložila velike napore. U proljeće 2014. sam svoje kolege ministre u EU upozorio da je BiH potreban specifičan pristup'' - kazao je Erjavec.

Naglasio je ogroman značaj nastavka implementacije reformskog kursa BiH te implementacije Akcionog plana Reformske agende.

''Ja sam uvjeren da je BiH u stanju završiti sve potrebne reforme, ekonomske, socijalne, pravosudne te reforme u mnogim drugim područjima. Važno je da ovaj rad nastave svi koji žele bolju budućnost BiH. Vaša država se može osloniti na podršku Slovenije'' - naglasio je Erjavec.

Podvlači da je Sloveniji Bosna i Hercegovina važan ekonomski partner te da se ponovo postižu rekordni rezultati u trgovinskoj razmjeni iz perioda prije krize.

''Mi ćemo nastaviti saradnju na razvojnim projektima, a posebnu pažnju želimo posvetiti mladim ljudima koji trebaju bolju perspektivu i mogućnost'' - rekao je Erjavec.

Dodao je da mu je posebno drago da će nove prostorije slovenske ambasade biti otvorene na dan kada pada 20. godišnjica otvaranja ove ambasade u našoj državi te na dan 25. godišnjice samostalnosti Slovenije.