<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Otišao je čovjek koji je otpjevao «Na morskome plavom žalu» (VIDEO)

RIP

Saša Zurovac bio je jedan od onih likova zbog kojih ćemo uvijek voljeti film «Sjećaš li se Dolly Bell»

10. oktobar 2016, 12:00




«E, ljudi moji, kaka je ona Ljubica kurava, to živ stvor ne bi vjerovo. Taman ona kiša prestala, sklonimo se mi u mrak, pod onu strehu, a ja za gaće.



Kad, bog te mazo, nema gaća! Ufatim je ja ozada - gologuza. A, tu smo, mislim se. Ma, neam ti ja puno šta više pričati... (...)



Guslam ti ja, guslam, noge mi se tresu, kad odozgo, s oluka, jedna kaplja, tup, pravo ovde za vrat, ko da me neko kandžijom ošino.



Spade ćuna, u sekundi ispuše ko dušica. Pita rospija, šta ti bi, bolan? (Šta joj reče, matere ti?) Na morskome plavom žalu, gdje ćarlija vjetrić mio, plavušu sam bajnu snio, o kako sam sretan bio...», izgovorio je Saša Zurovac na početku filma «Sjećaš li se Dolly Bell», Emira Kusturice.



U tom filmu Saša je igrao lik Klikera.



Početkom 2002. reporteri Slobodne Bosne obišli su zavode za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u Pazariću, u Fojnici i u Bakovićima.



U ovom potonjem, nadomak Fojnice, bio je smješten Saša Zurovac, koji je igrao kratku epizodu i u narednom Kusturičinom filmu, «Otac na službenom putu»...



Nije se želio ni fotografisati, ni popričati s nama, tek smo se rukovali, a on je, onda, otišao u šetnju...



Pedagog je samo rekao: «Pustite ga, danas nije dobre volje.»



Saša Zurovac je preminuo u subotu, 8. oktobra! Čovjek koji je otpjevao jednu od najomiljenijih pjesama ikada snimljenih u ovom gradu.



I koju niko nije mogao otpjevati tako iskreno kao on.



Neka mu je vječna slava i hvala!



Sahrana Saše Zurovca biće obavljena 12. oktobra, na Gradskom groblju «Bare» u Sarajevu, u 15 sati.

O pjesmi


Pjesmu je napisao sarajevski roker Dragan Jokić  i to baš za potrebe filma. Kao soundtrack našla se na singl ploči, koju je objavio Sarajevodisk 1981. godine. Aranžman ove pjesme, pisane u stilu šlagera šezdesetih, djelo je Džemala Novakovića.

Neprolaznu pjesmu su kasnije, između ostalih, obradili Jura Stublić i “Film”, “Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi”, “Kraljevi ulice” i mnogi drugi.