<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sefić bi trebao dobiti 20 godina, ali ovo je BiH

Goran Kovačević

Goran Kovačević, docent na Fakultetu za kriminalistiku u Sarajevu te stručnjak za sigurnost govoreći za N1 kazao je da Sarajevo više nije siguran grad, te da je smrtni slučaj sa dvije djevojke u glavnomg gradu samo kuliminacija događaja.

13. oktobar 2016, 12:00

 "Ne osjećam se sigurno duže vremena. Sarajevo odavno nije siguran grad", kazao je Kovačević u uvodu - nakon čega je prokomentarisao slučajSanjina Sefića- te sve ono što ga eventualno čeka nakon što bude izručen BiH.

"Postupit će se po tjeralici, pa će ga isporučiti našim organima gonjenja. Osim u slučaju da se za djelo koje je napravio ovdje u Srbiji ne propisuje veća i teža kazna. No sumnjam u to i mislim da će se on naći pred sudom u BiH", kaže Kovačević.

Sefić je vozeći velikom brzinom proletio kroz crveno svjetlo u ponedjeljak, 10. oktobra oko 21:30, te tom prilikom usmrto dvije pješakinje Selmu Agić i Editu Malkoč.

Šta mu se sve može staviti na teret?

"Prethodni prekršaji koje je napravio ne mogu se koristiti u ovom slučaju. Ovdje postoje otežavajuće okolnosti po njega, pobjegao je - nije pružio pomoć. Bez 20 godina zatvora ne bi trebao da prođe. Ali, ovo je Bosna i Hercegovina. Ako ima političke veze, mogao bi proći i uslovno - što nije čudno za BiH", tvrdi Kovačević.

Kovačević smatra da policija radi svoj posao, a da se u javnosti digla fama da li je urađeno sve kako treba.

"Najmanje odgovornosti sada ima policij. Raspisana je potjernica, a tog dana kada se to desilo - svi su se utkrivali ko će prvi izaći pred medije, i prebaciti odgovornost. Krivaca ima više, a politika je glavni krivac",smatra profesor Kovačević.

U ponedjeljak - desilo se još jedno ubistvo, kada su trojica mladića u naselju Hrasno na smrt pretukla muškarca iz Rijeke. Kovačević kaže da se kod nas takve stvari gledaju kao ''gnusan čin''.

"Svako jutro smo svjedoci da političari ometaju građane pri svom odlasku na posao. U ovom gradu se policija koristi kao servis političarima, a najmanje kao servis građanima", kaže.

On je istaknuo da se sada, nakon svega može upirati prstom u komesara policije, zahtijevati njegova smjena, ali...

"Komesar KS je tu 15 godina. Sadašnji premijer je ranije bio poslanik u Skupštini KS, sada je premijer - a koje su to njegove metode da se smijeni Vahid Ćosić? Isključivo mislim da je politika kriva. Zanemaruju se obaveze, kod nas osuđeni zbog ubistva izlaze za dvije godine iz zatvora. Tomislav Spahović dobio 7,5 godina jer se nagodio sa Tužilašvom, a neko ukrade metar drva i dobije devet mjeseci zatvora", kaže Kovačević.

Sarajevo proteklih dana tresu i prijave o navodnim pokušajima otmica djece iz osnovnih škola. Kovačević to komentariše riječima:

"Gdje nema zakona sve je dozvoljeno. To je normalno postalo kod nas. Ljudima trebaju djeca - ovdje se to može uraditi. Otmice se tretiraju kao krivično djelo, nema se tu šta tretirati zapravo. Policija može evidentirati, procesuirati i poslati Tužilaštvu.

Oni to vode, ko je zatvoren, ko je pušten to je Tužilaštvo. Ovdje je izgleda sve policija kriva, ne - oni su najmanje krivi. Premijera Konakovića treba pitati zašto se podobni kadrovi postavljaju? Razni DIF-ovci vode politiku i policiju, sa kriminalistike tamo niko ne radi", kaže Kovačević.

A zbog čega nam DIF-ovci rade u MUP-ovima?

"To vlast treba pitati, popunjavaju se mjesta na raznim institucijama - da se ja pitam, meritokratski bi trebalo: Ko zna raditi, radio bi", tvrdi.

"Tesari, pekari, apotekari obavljaju državne poslove i naravno da će država propadati. Ova situacija će postati stanje. Gledat ćemo to svaki dan. Ovdje imamo 2.000 policajaca, tri nivoa agencija za sprovedbu zakona koje ne rade svoj posao".

Premijer Konaković gostujući u Pressingu na N1 sinoć je kazao da situacija u Sarajevu nije sigurna, što je Kovačević prokomentarisao: "Bitno kao, jer je to rekao premijer, a mi smo kao ovce u zabludi hodali".

"U nezavisnom odboru MUP-a KS sjede dvije osobe koje imenuje komesar. Vlada imenuje još tri. Sve su to stranački ljudi. Kada se policija depolitizira - tada će taj organ da radi svoj posao", kaže Kovačević.

On je bio i kandidat na završenim lokalnim izborima u BiH. Za N1 je komentarisao slučajeve Stolac i Srebrenica.

"Srebrenica i Stolac su bili u fokusu, bilo je izbornih prevara po BiH - ali kada neko osvoji vlast sve ostalo je prodavanje magle", kaže, dodavši: "Stolac je specifičan zbog nasilja koje se vrši. Imate tu i strane vlasti, nemate odgovora od naših zvaničnika. To je diplomatski incident, gdje je ambasador susjedne države uključen u prevaru koja je predstavljena kao vitalni nacionalni interes, i inciden, a cilj je bio zadržati status quo - odnosno zadržati vlast koja pravi probleme".

Što se Srebrenice tiče, Kovačević je kazao da je kandidat koji je pobijedio postavljen za načelnika, a da se vodstrvo u Sarajevu trebalo potruditi više oko jednog tako bitnog grada.