<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Bob Dilan dobitnik Nobelove nagrade za književnost!

Veliki muzički majstor i bilježnik američkog folka, konačno se popeo na književni Pijemont.

13. oktobar 2016, 12:00

Naime, upravo smo saznali, da je Bob Dilan, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost!

Švedska Akademija dodijelila je ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost slavnom rock kantautoru Bobu Dylanu za stvaranje novog poetskog izraza u okviru velikog američkog tradicijskog glazbenog izričaja.

Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje se jednom godišnje autoru koji je napisao "najizvrsnije djelo s idealističkim stremljenjima". Riječ djelo ne označava nužno jedno djelo, može značiti i životni opus autora.

Pritom nije bitno iz kojeg dijela svijeta autor dolazi i na kojem jeziku piše. Prošle godine nagradu je dobila bjeloruska književnica Svetlana Aleksievič "zbog njezinog polifonog pisanja, koje je spomenik patnji hrabrosti u našem vremenu".

PIŠE ALEKSANDAR DRAGAŠ Je li Dylan iz 80-ih posve za otpis?

A. Dragaš: Cohena je Dylan naučio da poeziju spoji s glazbom

PIŠE ALEKSANDAR DRAGAŠ Kako je Dylan otpjevao Sinatru ‘na svoj način’

Imena nominiranih književnika drže se u tajnosti 50 godina od godine nominiranja, zbog čega su sada samo poznati autori koji su bili nominirani za Nobela od 1901. do 1963. godine.

No, uvijek se nagađa o mogućim imenima, a ove godine su na kladionicama najbolje stajali Haruki Murakami, sirijski pjesnik Adonis, jedan od vječnih potencijalnih nobelovaca Philip Roth, kenijski autor Ngugi Wa Thiong’o,  Joyce Carol Oates, za koju već gotovo tri desetljeća kruži glas da je čeka Nobel, te Ismail Kadare.

Nagradu je moguće i ne dodijeliti, što se u povijesti dogodilo sedam puta: 1914. godine, 1918. godine, 1935. godine, te u razdoblju od 1940. do 1943. godine. U dva navrata autori su odbili nagradu, ruski pisac Boris Pasternak 1958. godine (zbog političkih okolnosti u tadašnjem Sovjetskom savezu) i Jean-Paul Sartre 1964. godine. koji je iz principa odbijao primiti bilo kakve nagrade.

Jedini pisac s naših prostora koji je do sada dobio Nobelovu nagradu bio je Ivo Andrić 1961. godine.