<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nove informacije o uhapšenom Sanjinu Sefiću

BiH-Srbija

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine zatražilo je od pravosudnih organa Republike Srbije izručenje Sanjina Sefića.

13. oktobar 2016, 12:00

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine zatražilo je od pravosudnih organa Republike Srbije izručenje Sanjina Sefića.

Ministarstvo pravde BiH je u najkraćem mogućem roku pribavilo svu neophodnu ekstradicionu dokumentaciju i pripremilo molbu za izručenje, potvrdila je Feni glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

Odmah po dobijanju neophodne dokumentacije Ministarstvo pravde BiH je pripremilo molbu za izručenje, s tim da konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravde Republike Srbije. Rokove također određuje država koja izručuje potraživanu osobu, kazala je Bakić.

Uobičajeni ekstradicioni pritvor traje minimalno 18, a najduže 40 dana.

Datum i mjesto izručenja dogovaraju interpoli dviju država.


Granična policija BiH suspendirala četiri policijska službenika

 Provedenim internim postupkom Granična policija (GP) BiH utvrdila je da je Operativni centar GPBiH informaciju o događaju i S. S., koji je osumnjičen za saobraćajnu nesreću sa smrtnim posljedicama, prethodno dobivenu od MUP-a Kantona Sarajevo, proslijedio svim organizacionim jedinicama.

U skladu s tim, informacije su bile dostupne policijskim službenicima na Međunarodnom graničnom prijelazu Uvac, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Zbog nesavjesnog i nepravovremenog obavljanja službenih zadataka i površnog pristupa u obavljanju službene dužnosti policijskih službenika na MGP Uvac, omogućen je izlazak S. S. iz BiH. Također, utvrđeno je da nije postojao problem u sistemu protoka informacija između organizacionih jedinica GP BiH, te da je propust prilikom kontrole S. S. uzrokovan isključivo ljudskim faktorom, navodi se u saopćenju.

Disciplinska komisija Granične policije BiH donijela je rješenje o pokretanju disciplinskog postupka protiv policijskih službenika Jedinice granične policije Višegrad R. D., P. D., B. E. i B. A. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili teže povrede službene dužnosti "neizvršavanje, nesavjesno, neblagovremeno ili nepažljivo izvršavanje službenih zadataka" i "ponašanje koje narušava ugled policijskog organa".

Policijski službenici privremeno su suspendirani do okončanja disciplinskog postupka.

Granična policija BiH nastavit će provjeravati okolnosti prelaska S. S. preko granice. Ukoliko se utvrdi da je bilo propusta i drugih službenika GP BiH uključenih u obavljanje graničnih provjera ili prijenos informacija o događaju, bit će sankcionirani, stoji u saopćenju Granične policije BiH.

Građani predali zahtjeve Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo


Predstavnica neformalne grupe građana Svjetlana Nedimović danas poslijepodne predala je građanske zahtjeve na protokol Skupštine i Vlade  Kantona Sarajevo.

Između ostalog, zahtijevaju se ostavke ministra MUPKS-a, premijera KS-a, te  ključnih operativaca u policiji KS. Također se traži izmjena zakonskog okvira, odnosno pokretanje postupka izmjene krivičnih zakona i drugih relevantnih zakonskih propisa, kao i tematska sjednica Skupštine Kantona Sarajevo  na kojoj će učestvovati i građani.

Građani traže i  otkazivanje večerašnjeg koncerta u Zetri jer, kako je Nedimović kazala „sramota je da Bosanska Krupa i Bugojno tuguju, a u Sarajevu da derneče“.

Svi ovi zahtjevi su upućeni Vladi KS, a ranije je rečeno,  da će oni biti razmotreni i da će se okupljenima ispred zgrade Vlade KS prisutnima neko obratiti.

Ukoliko se utvrdi da postoji osnova,  zatražit će se i krivični postupak u Graničnoj policiji BiH, ali taj zahtjev će, kako je rečeno,  biti upućen nadležnim institucijama viših nivoa vlasti.