<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zbog čega je sve Sanjin Sefić od ranije poznat policiji

Pozadina

Zbog svih dešavanja vezano za nesreću u kojoj su život izgubile dvije studentice i propusta u sigurnosnim službama, građani Sarajeva zatražili su ostavke ljudi na vodećim pozicijama u Kantonu i MUP-u. Jedan od prozvanih je i policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo, Vahid Ćosić.

14. oktobar 2016, 12:00

 On je u uvodu za press konferenciju koju je sazvao MUP KS izrazio saučešće u ime svih pripadnika MUP-a KS porodicama stradalih djevojaka, te se u nastavku fokusirao na dešavanja nakon saobraćajne nesreće.

"Mediji su objavili generalne podatke, i koristit ću se s tim. Sanjin Sefić je evidentiran u 47 slučajeva gdje mu je izrečena novčana kazna".

Prekršaji su sljedeći: Vožnja pod dejstvom alkohola osam puta, tri puta je vozio sa prekoračenjem brzine, jednom sa neprilagođenom brzinom u odnosu na cestu, jednom je prošao kroz crveno, jednom je preticao, devet puta je vozio bez predivđenih pomagala (dioptijske naočale), jednom je kažnjen zbog preticanja, osam puta je bio za volanom neregistrovanog automobila, šest puta bez vozačke dozvole, jednom nije uvažavao znakove zabrane i saobraćajne znakove, pet puta bez pojasa, dva puta je kažnjen za nedozvoljeno parkiranje, dva puta je kažnjen zbog korištenja mobitela tokom vožnje, jednom zbog kretanja vozila bez ZOPS-a, tri puta bez opreme, dva puta bez znaka P, jednom zbog pogrešnog korištenja trake i jednom zbog korištenja lakog motocikla bez kacige.

Svi prekršaji su sankcionisani, a Vahid Ćosić je u izjavi medijima on je kazao da ukupan dug na ime Sefić Jasmin izbosi 3.875 KM po Zakonu o prekršajima.

Sanjin Sefić je zbog rušenja javnog reda i mira (tuča) kažnjen jednom, jednom je ometao rad i omalovažavao službena lica.

U operativnoj evidenciji koju vodi MUP KLS on je teške tjelesne povrede drugim licima nanosio tri puta, za razbojništvo je evidentiran osam puta, te razbojništvou pokušaju. Zbog tih krivičnih djela prijavljen je 18 puta, a procesuiuran jednom, kada je pravomoćno osuđen na uslovnu kaznu od jedne godine i osam mjeseci, zbog djela počinjenog 2010. godine.

"Želim obavijestiti da su policijski službenici za saobraćaj poduzeli sve mjere i radnje s ciljem prikupljanja informacija da se dođe do počinitelja djela. Operativnu podršku službenicima pružili su svi na području Novog Sarajeva. Neposredno nakon izvršenja djela, angažovali smo se da se locira vozilo kojim je izvršeno krivično djelo. Pronađeno je, osigurano, upakovano i prevezeno do gražne jedinice za saobraćaj gdje će se izvršiti vještačenje", kaže Ćosić.

vahid cosic Izvor: N1

 MUP KS je obavijestio sve agencije o djelu u 22:45 u noći kada se desila nesreća, a Granična policija je također bila obaviještena, kazao je Ćosić - a po automatizmu, tvrdi, "ta informacija bila je dovoljna da službenici GP izvrše potragu za licem za kojim se traga".

Njegov prolazak je evidentiran u 06:36, a minutu kasnije je prešao granicu sa Srbijom - potvrdio je Ćosić, rekavši da je su u 06:30 službenici GP imali nalog za postupanje.

"Dovoljno je bilo da nakon raspisane potjere za njim - njegov identifikacijski dokument policajac stavi na skener i na njemu bi se pojavila ta informacija da je raspisana potjera. Kako je evidentiran - ne znam, a te informacije će se razmjeniti između nadležnih ministarstava Srbije i Bosne i Hercegovine", izjavio je Ćosić.

Službenici u KS su neposredno nakon prelaska granice Sanjina Sefića saznali neposredno nakon što se do dogodilo.

Ćosić je na upit Slaviše Starčevića, repoertera N1 kazao da KS raspolaže sa 1.444 policijska službenika. Nedostaje im 135 od propisanog broja, a po novom pravilniku - procjena MUP-a KS je pretpostavka da fali još 250 policijskih službenikia.

Ćosić je o saradnji MUP-a KS i Tužlaštva KS kazao: "Tvrdim da nemamo nikakvih problema sa agencijama za provođenje zakona, Tužilaštvom i Sudom. Razmjenjivali smo informacije sa tužiteljem, a on je rukovodio svim radnjama koje je policija preduzimala", izjavio je Ćosić.