<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Naučnici 12 godina istražuju mozak najsrećnijeg čoveka na svetu, a recept mu je tako jednostavan

Metju Rikard, tibetanski budistički monah, prema rečima naučnika ima mozak koji funkcioniše na način koji nikad pre nije viđen.

18. oktobar 2016, 12:00

Rikard je poreklom iz Francuske i živi u manastiru u Nepalu. Prema rečima naučnika, on je najsrećniji čovek na svetu. Profesori su sedamdesetogodišnjem monahu dali ovaj epitet nakon dvanaestogodišnje studije koja je rađena na Univerzitetu u Viskonsinu. U intervjuu za ”GQ” magazin monah je kazao da je njegov epitet ”apsurdan”.

“Ima mnogo srećnijih monaha od mene, zaista ih znam”, kazao je on.

Zbog velike medijske pažnje i naučne studije koja je objavljena o njemu, Rikard je pitao Dalaj Lamu - da li bi mogao da se povuče?

“Ako je svetu potreban najsrećniji čovek, onda budi najsrećniji čovek”, kazao mu je budistički duhovni vođa.

Neurolog Ričard Dejvidson je došao do zaključka da je Metju najsrećniji čovek, nakon što ga je oblepio sa 256 senzora koji su pratili stanje njegovog tela tokom meditacije. Dejvidson je otkrio da Rikardov mozak proizvodi gama talase koji su u vezi sa savešću, pažnjom, učenjem i pamćenjem, što pre nikada nije zabeleženo u naučnoj literaturi.

“Skener je pokazao izuzetnu aktivnost na levom moždanom prefrontalnom korteksu, što mu omogućava neverovatnu količinu sreće i smanjenje sklonost ka negativnim osećanjima”, napisao je u izveštaju Ričard Dejvidson.

Iako Metju “beži” od svoje titule, on je pisao o filozofiji življenja u knjigama kao što su; ”Altruizam”, ”Na putu do prosvetljenja” i ”Sreća”.

Novinari ”Biznis insajdera” pitali su budističkog monaha kako drugi mogu da postignu stanje sreće.

Vežbajte um srećnim mislima u kontinuitetu 15 minuta svakog dana”, objasnio je Metju Rikard i dodao da je poređenje sebe sa drugima “ubica sreće”.

Poslušajte savet Rikarda i svakodnevno 15 minuta razmišljajte o nečemu što vas čini srećnim.