<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Milovan Matić, novinar BUKE dobitnik nagrade na temu obrazovanja odraslih!

USAID-ov Projekt jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini (USAID/SGIP) proglasio je u Sarajevu pobjednike novinarske nagrade na temu obrazovanja odraslih u Bosni i Hercegovini.

19. oktobar 2016, 12:00

Prvu nagradu i novčani iznos od 2.500 konvertibilnih maraka osvojio je Mirsad Bajtarević, producent/urednik BH radija 1. Drugu nagradu i novčani iznos od 1.500 konvertibilnih maraka osvojio je novinar Milovan Matić sa web portala Buka, a za plasman na treće mjesto posebno priznanje Projekta USAID/SGIP dobila je novinarka Federalne televizije Zerina Ćosić Vrabac. 

Priznanja je uručila ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona Katica Čerkez, koja je ovom prilikom govorila o Nacrtu zakona o obrazovanu odraslih ovog kantona, čiju je izradu podržao Projekt USAID/SGIP.

„Brze promjene koje se događaju u svim aspektima BiH društva rezultirale su time da svaki pojedinac mora sticati i obnavljati znanje tijekom cijelog svog života, kako bi ostao konkurentan na tržištu rada. Zakonsko uređenje sustava obrazovanja odraslih logičan je odgovor na te potrebe. Posebno važnom smatramo ulogu novinara u senzibiliziranju i poticanju javnosti na aktivnu podršku u kreiranja javnih politika i zakona na tom polju. Zahvaljujemo svima koji poklanjaju pažnju obrazovanju odraslih i koji su prijavili svoje radove,“ rekao je Christian Haupt, direktor Projekta USAID/SGIP.

Natječajem za novinarsku nagradu Projekt USAID/SGIP pozivao je novinare iz cijele Bosne i Hercegovine, iz svih medija (novine i časopisi, novinske agencije, radio, televizija, internet portali) da kandidiraju najbolje istraživačke priče o tome kako zakoni o obrazovanju odraslih mogu najbolje utjecati na povećanje broja zaposlenih u Bosni i Hercegovini.

Ocjenjivački žiri je u obzir uzeo prijavljene novinarske radove o obrazovanju odraslih objavljene u razdoblju od 15. maja/svibnja 2016. do 19. septembra/rujna 2016. godine. Radove za nagradu mogle su predlagati medijske kuće ili agencije, urednici svih medija ili sami novinari autori. Žiri su činili predstavnici Vijeća za štampu u BiH, Udruženja BH novinari, Centra za razvoj medija i analize (CRMA), njemačkog društva Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Projekta USAID/SGIP.

Projekt USAID/SGIP, od maja/svibnja 2013. radi na jačanju kapaciteta institucija vlasti kako bi se usvojile, provele i osigurale efikasnije politike, zakoni i budžeti koji se odnose na ključna pitanja pristupanja BiH Europskoj uniji. Pored podrške izradi Zakona o obrazovanju odraslih Srednjobosanskog kantona, USAID/SGIP je pomogao i u provedbi javne rasprave o Zakonu o obrazovanju odraslih Zeničko-dobojskog kantona, koji je usvojen 2014. godine.

 Podsjetimo, Milovan Matić je dobio nagradu za tekst "Kako do zaposlenja: Ako nemaš posao, nauči da ga radiš"