<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dragan Bursać: Tri distrihta hoću ja!

kad distrikt postaje distriht

Ili, 'ajmo do kraja. Zašto sve i jednu opštinu, naselje, selo, zaseok, vukojebinicu, ne bi prozvali nekim distriktom, dali joj autonomiju, zaposlili svakog stanovnika u administraciji, jer šta bi drugo, jebo te, radili, počeli štampati novac i stvorili subatomsku zajednicu Bosnu i Hercegovinu?!

20. oktobar 2016, 12:00

 ...Neću jedan, neću dva...Reče folk pojalica onomad. Misleći na poljupce. Pametna neka žena. Pametna, jer ova hipernova inicijativa koju predlažu "pojedini diplomatski krugovi u Bostonu i Vašingtonu", a čija je saznanja prenijela Fena, prevazilazi sve granice zdravog razuma.

Hajde da vidimo kako to funkcioniše. Dvadeset godina, normalni ljudi se ubiše objašnjavajući argumentima, nogama i rukama, Međunarodnoj zajednici, kako će BiH dotući ne nacionalizam, unitarizam ili separatizam, nego monstruozno velika administracija oličena u jednoj državi, dva entiteta, 10 kantona i jednom distrihtu. 

Dvije decenije pametan čovjek samom sebi i strancu pojašnjava kako ovakav administrativni aparat može izjesti budžet SAD-a, Njemačke ili Japana, a kako je od BiH napravio najsiromašniju evropsku državu. Muče i arlauče zdrav razum, pa se sve zakocene od histerije dok pojašnjava "međunarodnim faktorima", kako imamo više administrativaca od Brisela i Vašingtona zajedno.

I šta?

I onda neko iz tog Vašingtona, po riječima izvještača novinske agencije Fena, dolazi do briljantne ideje. 

Jebo sve ovo, 'ajmo mi formirati distrikt Srebrenicu i distrikt Stolac-Neum.

Pažljivo čitajte:

"Tri distrikta" predstavljala bi ključne demokratske i multietničke tačke na obodu Bosne i Hercegovine. Distrikti na Savi, Drini i Jadranskom moru ojačali bi unutrašnju koheziju i ukupni demokratski kapacitet. Zapravo, "to je rješenje u korist Bosne i Hercegovine, ali, čini se, i Sjedinjenih Američkih Država'' - navodi naš diplomatski sagovornik i dodaje da bi to bio "realan ispit iskrenosti i dobre volje i za susjede Bosne i Hercegovine", navodi neimenovani sagovornik Fene.

Jeste li pročitali?

Distrikt Srebrenica će valjda ispraviti, nekako, nepravdu učinjenu za genocid nad Bošnjacima, a drugi distrikt će dati Hrvatima neki privid nemajoriziranosti. 

Dabome da eksperti, silno plaćeni i preplaćeni, nisu razmišljali o epskoj grešci koja sva može stati u jednu upitnu rečenicu?

Neće li baš distrikt Srebrenica još više poljuljati ionako krhke međunacionalne odnose između Bošnjaka i Srba i neće li distrikt Stolac-Neum dati dodatni vjetar u leđa hrvatskom separatizmu?

Dabome da neko iz bostonske fotelje ili iz Vašingtona pojma nema kako stvari stoje u zemlji seljaka na brdovitom Balaknu, ali opet, majku mu, zar nije jasno projektantima ovakve BiH da je upravo administrativno usitnjavanje epic fail?! 

Zar baš svakoj i najmanjoj jedinici treba dati neki prefiks (entitetski, kantonalni, kondominijumski, distriktni)? I zar svaku vukojebinicu treba napuniti administrativcima, kao indijsko selo božanstvima?

Atomizacijom do kurčatovijuma

Ali, zašto stati samo na ovome? Zašto samo 3 distrikta. Malo je to! Možda napraviti distrikt Visoka Krajina, jerbo su tamo ionako zaguljeni i svojeglavi. Ili distrikt Zapadna Hercegovina, oni već imaju ekonomsku zemlju u neekonomskoj zemlji. Distrikt Centralna Bosna npr. sa dva poddistrikta-lašvanski i bošnjački...

Ili, 'ajmo do kraja. Zašto sve i jednu opštinu, naselje, selo, zaseok, vukojebinicu ne bi prozvali nekim distriktom, dali joj autonomiju, zaposlili svakog stanovnika u administraciji, jer šta bi drugo, jebo te, radili, počeli štampati novac i stvorili subatomsku zajednicu Bosnu i Hercegovinu?! Zajedničku državu administrativaca i administrativki, koji svi zajedno bleje u administraciji, adminisrativne zemlje i tako ukrug.

Možda je stvarno neki mastermajnd shvatio da je jedinstvo u podjeli. Da ćemo biti najhomogeniji, razdijeljeni do subatomskih dimenzija. Možda je neki budući nobelovac na Berkliju u pauzama između duvke i četanja sa curicama na Tinderu ukapirao, kako tamo neki projekat zvan BiH treba biti boldovani administrativni cirkus par ekselans.

I da se razumijemo, puna su usta predstavnicima međunarodne zajenice NAPRETKA BIH. Ponekad se čini da su dobre čike i tete u vozilima CD, diplomatskih tablica, podobrano stondirani, kad šalju izvještaje u matične države o "nezaustavljivom napretku" Bosne i Hercegovine i njenom "hrljenju" ka Evropskoj uniji.

Nije ni čudo da se nekom klincu, predlagaču atomizacije BiH, učinio onda posve logičan prijedlog o mrvljenju države.

Kad ovako dobro funkcionišu sa 501 podjelom, šta je koji distrikt gore-dole, pomisliće novi kreator našeg besmisla.

I što je još najzanimljivije ili najluđe, shvatite to kako hoćete, Ambasador BiH u Washingtonu Haris Hrle, potvrdio je da je upoznat sa ovakvim razmišljanjima. I znate šta? Čovjek nema ništa protiv.

"Sve što je u interesu mira i pomirenja, građana i naroda, što je u skladu sa evropskim principima i NATO standardima, to će biti pozdravljeno", pohvalio je Hrle ovu stjupidnu inicijativu u izjavi za Fenu.

A i što ne bi. Promislite samo. Iz ovako rastočene BiH, svako selo će moći kandidovati svog prvog baju za ambasadora BIH u, šta znam, Češkoj. Šta? A, dobro, tamo je već jedan baja iz Zapadne Hercegovine. Dobro, poentu ste shvatili. 

Tek, ovim prijedlogom stvaraju se jednake šanse za svakog stanovnika administrativne BiH, da se uhljebi u inostranstvu i da direktno iz klimave stolice negdje u Baraćima, zasjedne u kancelariju na Ist Riveru. Ne bi bio ni prvi ni posljednji.

Za čije babe pare?

Nego, majku mu, pitam se onako laički, ko će raditi da nahrani i isplati 3,6 miliona administrativaca? Pitam, isto laički, kao što sam pitao dvije decenije, šta će nam 2 entiteta, 10 kantona, jedan distrikt? Pitam, pa sve ne znam koga bih u BIH pitao.

Namjesto ekonomista, pravnika, namjesto radnika i seljaka, namjesto lopova i policajaca, namjesto nacionalista i neoliberala, namjesto pametnih i blentavih, sve sami goli administrativac.

Istina jeste da nama treba jedna miroljubiva okupacija i prosvećena dikatatura sa strane. Ali, majku mu, 20 godina eksperimenta i od majmuna naprave pobunjenika. Osim u Bosni, gdje se testno majmunče mitozom razmnožilo u 4 miliona majmunčadi.

Kome pričati, kome pisati? Ili je baš to cilj. Potpuno obesmišljavanje ionako ruiniranog smisla države.  

Dragan Bursać je novinar i kolumnista BUKA portala. Možete ga naći na Twitteru@dijalekticar