<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

EU upozorava Srbiju: Ili sankcije Rusiji, ili...

U samo dva dana, Srbiji su iz Brisela upućene dvije upozoravajuće poruke.

20. oktobar 2016, 12:00

 Tiču se spoljne politike Srbije i obaveza koje ova zemlja mora da ispuni na putu priključenja Evropskoj uniji. Nema više nikakve sumnje da je to poziv da se Rusiji uvedu sankcije.

Prvo su šefovi diplomatija zemalja članica EU u dokumentu “Prioriteti zajedničke spoljne i bezbjednosne politike EU” podsjetili da postepeno moramo usaglasiti svoju spoljnu politiku s bezbjednosnom i spoljnom politikom EU, da bi izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio Beograd mora da zna da je EU jedinstvena po pitanju sankcija Rusiji.

Kaže da poglavlje 31 u okviru pristupnih pregovora predviđa da svaka zemlja koja želi da postane članica mora, korak po korak, da se usaglasi u spoljnoj i bezbjednosnoj politici sa EU.

Da li je srpski državni vrh osjetljiv na različite formulacije, koje su mu upućene, možda najbolje ilustruje izjava šefa diplomatije Ivice Dačića.

Kaže da su apsolutno neprihvatljivi pritisci koji se vrše na Srbiju kako bi ona, rečeno diplomatski, usaglasila svoju spoljnu politiku sa EU, odnosno, uvela sankcije Rusiji.