<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Predstavljamo NBA - Atlantik divizija: Toronto ili Boston! Šta može Dario Šarić?

Za pet dana počinje nova sezona najjače košarkaške lige sveta, pogledajte kako će izgledati timovi...

21. oktobar 2016, 12:00

Uoči početka nove NBA sezone donosimo vam pregled svih klubova.
Ovog leta smo svedočili velikom trošenju novca uzrokovanom činjenicom da je seleri kep drastično porastao. Dosta igrača je dobilo velike ugovore, Kevin Durant je dres Oklahome zamenio onim Golden Stejta, a bilo je još dosta prelazaka između klubova. Ostali smo i bez Tima Dankana, Kobija Brajanta i Kevina Garneta koji su se penzionisali, a s draft klase sve oči su uprte u Bena Simonsa i Brendona Ingrama.

Srpskim zaljubljenicima u NBA će sezona biti zanimljiva jer ćemo imati trojicu naših košarkaša. Svima njima je ovo druga sezona u NBA ligi. Nemanja Bjelica je ostao u Minesoti, a Nikola Jokić u Denveru. Boban Marjanović je iz San Antonija prešao u Detroit.

Titulu brani Klivlend, a Golden Stejt je dolaskom Duranta postao prvi favorit. Ipak, daleko je sredina juna sledeće godine pa je prognoze nezahvalno davati.

U našem predstavljanju krećemo od Atlantik divizije. Grafički smo prikazali prvu petorku, pobrojali i sve dolaske i odlaske, a dodali smo i spisak igrača kojima na kraju ove sezone ističe ugovor što je svakako jako bitan podatak. Tu su i kratki osvrti pa krenimo…

(NAPOMENA: brojke iza draftovanih igrača su njihova pozicija na draftu; kod igrača potpisanih kao slobodni agenti označavaju broj godina i iznos ugovora, a oznake kod igrača kojima ističe ugovor označavaju njihov status: RFA - ograničen slobodan igrač, UFA - neograničen slobodan igrač)



Sezona 2015/2016: skor 48-34, 5. na Istoku, prvi krug plej-ofa

Draft: Džejlen Braun (3), Geršon Jabusele (16), Ante Žižić (23), Demetrijus Džekson (45), Ben Bentil (51), Abdel Nader (58)

Slobodni agenti: Al Horford (4/113), Tajer Zeler (2/16), Amir Džonson (1/12), Džerald Grin (1/1,4)

Otišli: Evan Tarner (Portland), Džred Salindžer (Toronto)

Istek ugovora: Amir Džonson (UFA), Jonas Jerebko (UFA), Keli Olinik (RFA), Džerald Grin (UFA)

Boston je u leto ušao s odličnom situacijom. Najbolji mladi trener lige Bred Stivens je ekipu doveo do 5. mesta na Istoku bez prave zvezde. Mlada ekipa je bila pravi hit sezone, a Seltiksi su u leto ušli s važnim resursima – visokim pikom od Bruklina, prostorom na seleri kepu te još nekoliko pikova prve i druge runde. Očekivalo se da bi Deni Ejndžmogao da povuče neki veliki trejd, Boston je pominjan kao zainteresovana stranka u svim važnijim ovoletnjim poslovima, ali na kraju do neke važnije zamene igrača nije došlo. Ili je jednostavno odložena.

Seltiksi su ipak došli do zvezde potpisavši Ala Horforda kojeg se Atlanta očigledno odrekla. Horford je godinama jedan od najboljih visokih igrača na Istoku, a kako je još u dobrim godinama (30), sigurno će poboljšati izgled Seltiksa. Međutim, on ipak nije opravdao očekivanja da bi mogao da nosi tim do titule. Houksima je to bilo jasno, ali Seltiksima dugoročno odgovara da on postane druga opcija. Resursa za dovođenje novih igrača imaju, tu je Bruklinov pik i sledeće godine (imaju prava na zamenu), aHorford, Ajzea Tomas, Džei Krauder i Ejveri Bradli su dovoljan mamac za privlačenje pravog superstara, ko god to bio.

Ali i bez superstara se Boston nameće kao jedna od boljih ekipa na Istoku. Uostalom, napisali smo da će Horford popraviti njihov učinak, a ako su lane bili peti, onda je jasno da su plej-of „osigurali“. Do titule na Istoku teško mogu, ali sigurno mogu da zagorčaju život Klivlendu u međusobnim dvobojima. A računajte da bi Boston mogao da napravi neki trejd i tokom sezone. Ejndž će osluškivati sve probleme zvezda u drugim klubovima.



Sezona 2015/2016: skor 21-61, 14. na Istoku

Draft: Karis LeVert (20), Ajzea Vajthed (42)

Slobodni agenti: Džeremi Lin (3/46), Trevor Buker (2/18,5), Luis Skola (1/5), Grejvis Vaskez (1/5), Džastin Hamilton (2/6), Entoni Benet (2/2), Džo Heris (2/2), Rendi Foj (1/2,5)

Otišli: Tadeus Jang (Indijana), Vejn Elington (Majami), Džeret Džek (Atlanta), Vili Rid (Majami)

Istek ugovora: Luis Skola (UFA), Grejvis Vaskez (UFA), Bojan Bogdanović (RFA), Rendi Foj (RFA)

Ono što su Mihail Prohorov i Bili King napravili u Netsima zaslužuje da uđe u anale sportsko-poslovne gluposti. Da bi dobili par istrošenih veterana na pozajmicu, odrekli su se budućnosti, a usput se zatrpali ogromnim ugovornim obavezama, pa nisu mogli ni da dovode važnije igrače. Bez pikova i bez selari-kepa svaka NBA ekipa je osigurana na propast. Osim, naravno, ako ne osvojiš titulu, a do toga su Netsi ipak bili (pre)daleko.

Zadatak da sve popravi dobio je novi generalni menadžer Šon Marks, a on je za trenera doveo Kenija Etkinsona. Ako vas zanima da li je i ovo neka San Antonio Spars veza, jer se iz redova Mamuza redovno crpe talenti za GM/trenerske poslove, odgovor je – da. Marksje bio pomoćni trener kod Popoviča.

Ne rasipajući ionako skučene resurse Marks se ovog leta odlučio na dovođenje veterana koji mogu da pomognu sezonu-dve i pokušaj razvijanja igrača draftovanih sa niskih pikova. Bruklin je praktično ostao na jednom članu nekadašnje „udarne“ petorke, BrukuLopezu, a veliku šansu u ovom rasporedu snaga će dobiti Bojan Bogdanović. Hrvat će ove sezone imati više lopti, priliku da se nametne kao prvi strelac ekipe i da se izbori za veliki ugovor sledećeg leta.

Etkinson će da razvija Holis-Džefersona, Leverta i Vajtheda, a od pridošlica se ne mogu nadati ničem više nego da održe ekipu na nekom pristojnom NBA nivou. Najviše mogu da očekuju od Trevora Bukera, a Džeremi Lin bi još jednom mogao da se dokaže kao solidan bek-ap plejmejker. Problem je samo što u Netsima mora da bude prva opcija na „kecu“.

Netsima „ne gine“ samo dno NBA lige, ali to samo znači da će Seltiksi sledeće godine imati još jedan odličan pik. Osim ako se ne dogodi neki trejd u kojem će Bruklin poslatiLopeza za visoki pik. Možda baš ovaj „svoj“ od Bostona.



Sezona 2015/2016: skor 32-50, 13. na Istoku

Draft: -

Slobodni agenti: Žoakim Noa (4/72), Kortni Li (4/50), Brendon Dženings (1/5), Lens Tomas (4/27), Mindaugas Kuzminskas (2/6), Vili Ernangomez (4/6), Saša Vujačić (1/1), Moris N'Dur (2/1,5)

Trejd: Derik Rouz (Čikago), Džastin Holidej (Čikago)

Otišli: Robin Lopez (Čikago), Aron Aflalo (Sakramento), Hose Kalderon (LA Lejkers via Čikago), Amari Stodamajer (Hapoel Jerusalim), Lengston Gelovej(Nju Orleans), Derik Vilijams (Majami), Kevin Serafan (Indijana), Džerian Grant (Čikago)

Istek ugovora: Brendon Dženings (UFA), Džastin Holidej (UFA), Klintoni Erli (RFA), Luj Amundson (UFA), Saša Vujačić (UFA), Demijen Angliz (RFA)

Kozmetika. Kako drugačije nazvati poteze koje Fil Džekson vuče u Njujorku? Doduše, Niksi bi trebao da bud bolji nego prošle godine, ali nikako ovo nije ekipa koja može da se uključi u neke ozbiljne rasprave oko vrha Istočne konferencije, ma koliko god se američki mediji trudili da to tako prikažu.

Doduše, Derik Rouz i Žoakim Noa mogu da imaju dobre sezone, a u kombinaciji sKarmelom Entonijem i Kristapsom Porzingisom, to bi moglo da izgleda bar solidno. Samo je pitanje hoće li novi trener Džef Hornaček uspeti da objasni Rouzu da bi on u ovoj ekipi mogao da konkuriše tek za treću opciju, odnosno može li Žoakim Noa da se vrati u makar približno izdanje onome od pre dve godine.

Dobar potez je dovođenje Kortnija Lija, igrača od kojeg znaš šta možeš da očekuješ – solidnu odbranu i sigurnost na šutu. Brendon Dženings je takođe u borbi za nastavak karijere, pa bi i od njega nešto moglo da se dobije, a zanimljivo je kako je Džeksonodlučio da popuni tim u Evropi. Kuzminskas, Ernangomez i N'Dur su Evroligu zamenili NBA takmičenjem.

Niksi bi želeli do titule ili bar do statusa izazivača, ali bi trebalo da budu zadovoljni i borbom za doigravanje. U njega bi, mogli da dođu...



Sezona 2015/2016: skor 10-72, 15. na Istoku

Draft: Ben Simons (1), Timoti Luvavu (24), Furkan Korkmaz (26)

Slobodni agenti: Džerald Henderson (2/18), Džerid Bejls (3/27), Serhio Rodrigez (1/8)

Otišli: Ajš Smit (Detroit), Kristijan Vud (Šarlot), Karl Lendri (bez kluba)

Istek ugovora: Nerlens Noel (RFA), Holis Tompson (UFA), Serhio Rodrigez (UFA), Elton Brend (UFA)

Trebalo je ovo da bude prva godina u kojoj 'Proces' pokazuje rezultate, ali je kontroverzni projekat Sema Hinkija zaustavljen upravo kada je bivši GM trebalo da ubira plodove rada. Doveden je Brajan Kolanđelo, a ideja da se ekipa jača isključivo preko drafta je bačena u vodu.

Ipak, daleko od toga da su Siksersi doveli nekog „ozbiljnog“ slobodnog igrača. Oni su tek potpisali nekoliko korisnih, igrača za rotaciju, a oslonac tima i dalje je na mladićima koje su dobili kroz draft. Ben Simons je izabran kao prvi pik, napokon je počeo da igraDžoel Embid, došao je Dario Šarić, a tu su već bili Nerlens Noel i Jalil Okafor. To svakako zvuči kao ozbiljno jezgro.

Problemi za inače jako dobrog trenera Breta Brauna nastali su kada se povredio Simons kojeg nekoliko meseci neće biti na parketima. Ali to možda i nije loša vest za klub. U nekim kombinacijama je za Šarića bilo rezervisano mesto startne „trojke“, a Simons bi bio nešto bliže košu. Šarić je dobro igrao na pripremnim utakmicama, baš kao i Embid pa će biti zanimljivo videti kako će Braun uklopiti Simonsa kada se on oporavi.

Siksersi ni ove godine neće da dođu do previše pobeda, ali će biti zanimljiviji za praćenje. U klubu više neće biti apsolutni prolaznici već zanimljivi mladi igrači i par dobrih veterana. Očekujte i da Siksersi krenu u neki trejd tokom sezone. Nema smisla imati Noela i(li) Okafora ako Embid pokaže da može izdržati celu sezonu.



Sezona 2015/16: skor 56-26, 2. na Istoku, finale konferencije

Draft: Džejkob Poltl (9), Paskal Sijakam (27)

Slobodni agenti: Demar de Rozan (5/145), Džered Salindžer (1/5)

Otišli: Bizmak Bijombo (Orlando), Luis Skola (Bruklin), Džejms Džonson (Majami), Entoni Benet (Bruklin)

Istek ugovora: Patrik Paterson (UFA), Džered Salindžer (UFA)

Toronto se prošle godine pokazao kao prvi izazivač Klivlendu, a to će verovatno biti i ove godine. Reptorsi nisu napravili nikakav veliki pomak, nisu ni imali resursa za to, ali su zadržali većinu važnih igrača. Otišao je Luis Skola, ali je umesto njega došao bolji DžeredSalindžer. Bizmak Bijombo je odlično odigrao plej-of, ali u Torontu jednostavno nisu želeli da plate 72.000.000 dolara za četiri godine njegovih usluga. Pogotovo što imajuJonasa Valančijunasa.

Reptorsi su odmah na početku prelaznog roka dali maksimalan ugovor Demaru de Rozanu i tako ga potvrdili kao franšiznog igrača. Od njega se očekuje dodatni napredak, baš kao i od Kajla Laurija, a pogotovo se to odnosi na igre u doigravanju gde su obojica imali nekoliko užasnih utakmica. Nadaju se u Torontu da će i Demar Kerol biti zdrav celu sezonu, ali neki bitniji korak s ovim jezgrom ne mogu da naprave dok je na klupi DvejnKejsi.

Jasno je da je teško smeniti čoveka koji je doveo ekipu do finala Istoka, ali Kejsijednostavno ne napreduje u igri, a najveća žrtva mu je Valančijunas koji u Reptorsima nikako da dobije više od tri-četiri „svoje“ lopte po utakmici. Litvanac bi mogao da bude jedan od najboljih centara lige, ali je osuđen na otpatke.

Toronto će i ove sezone biti kao prethodne. Ne treba očekivati njihove velike usponi i padove, kao ni promene u rosteru. Ali treba očekivati - a to je ono što je uvek zanimljivo - odličnu atmosferu na njihovim utakmicama. U ovom delu Kanade su zaluđeni košarkom.