<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Napravljena je vještačka kriza kako bi HDZ uvukao Dodika u državnu vlast

Almir Terzić

Ovo je vještačka kriza u kojoj se pokušava prekomponovati vlast na nivou BiH. To se može proizvesti iz krize u FBiH koja je također vještački napravljena. Čović odlučuje o svim potezima u BiH, to je jasno - kazao je Almir Terzić, politički analitičar i urednik agencije Anadolija u programu N1.

21. oktobar 2016, 12:00

On smatra kako se od ranije moglo naslutiti da nešto nije uredu jer HDZ već duži period želi uvući SNSD u vlast na državnom nivou.

''Čović je rekao da bi najviše volio vidjeti legitimne predstavnike u vlasti. Zašto Dodik želi u vlast na nivou BiH? Zato što su onda u opticaju razne pozicije koje su izgubljene kao što su direktor SIPA-e ili direktor RAK-a. Nisu tu samo ministarske pozicije. Mislim da će bošnjačka strana nakon svega biti prisiljena da napravi neki ustupak i kaže: "Pa dobro, neka Dodik uđe u vlast" - smatra Terzić.

SDP i SBB protiv su bilo kakvih podjela BiH rečeno je nakon sastanka Radončića i Nikšića.

''Radončić je pokušao ojačati poziciju SBB unutar koalicije nakon lošijeg izbornog rezultata. Da je poželjan partner i jednom i drugom bloku, te da kaže da neće bez njega moći funkcionirati stvari bez njega.''

Komentirajući situaciju u Srebrenici Terzić je kazao da je ljudima u Srebrenici neko trebao reći da misli na njih, ali u Srebrenici, ne iz Sarajeva.

''Nepravilnosti tokom izbornog dana nisu prijavljene, tako da nije nužno poništenje izbora na izbornim mjestima u Srebrenici. To implicira da CIK neće poništiti izbore u Srebrenici. Moguće je jedino ponovo brojanje glasova.''

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" ukazalo je na loš položaj Srba u Sarajevu.

''U Sarajevu će biti sve manje građana BiH, odnosno Sarajlija. Za narednu godinu je projecirano da će 100.000 ljudi napustiti ovu zemlju. Odlaze mladi ljudi, odlaze osobe koje imaju posao. To je haotično. Zašto se vlade u BiH ne posvete tom pitanju, a ne na povremene priče kada osjetimo da su neki od naroda ugroženi'' - izjavio je politički analitičar.