<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tri bivša logoraša, danas dobri prijatelji: Za mir i slobodu se valja boriti

PRO-BUDUĆNOST

Važno je naglasiti da su, po prvi put nakon rata, bivši logoraši različitih nacionalnosti, na vlastitu inicijativu, zajednički odali počast svim žrtvama rata, posjetivši u jednom danu svi zajedno tri spomenika ubijenim civilima u tri različite zajednice - Doboj, Maglaj i Žepče

21. oktobar 2016, 12:00

PRO-Budućnost je četvorogodišnji projekat američke humanitarne i razvojne agencije Catholic Relief Services (CRS), koji je počeo u septembru/rujnu 2013. godine, a najvećim dijelom je finansiran od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Projekat se provodi u saradnji s lokalnim partnerima: Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banjaluka i Međureligijskim vijećem u BiH.


Osnovna svrha projekta je izgradnja povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH kako bi bili spremniji zagovarati za društvene promjene. Projektne aktivnosti, koje se provode u 60 opština/općina/gradova u zemlji, osmišljene su tako da što veći broj građana BiH razumije i prihvati postojanje drugih i drugačijih narativa, te da se uključe ključni uticajni društveno-politički sudionici (političari, mediji, predstavnici NVO sektora, vjerski lideri, predstavnici akademske zajednice, umjetnici i ostali) da bi podržali građane u lokalnim mirovnim inicijativama.

Tokom protekla tri mjeseca održani su redovni raznoliki događaji usmjereni ka pomirenju i izgradnji mira u lokalnim zajednicama širom Bosne i Hercegovine, s ključnim sudjelovanjem ciljnih grupa projekta. Neki od tih događaja su: javna govorenja žrtava rata, posjete mladih različitim sakralnim objektima, mirovni kampovi, sportske, kulturne i umjetničke manifestacije, te okrugli stolovi na kojima su prisustvovali ključni ljudi iz jedinica lokalne samouprave.

Kontinuiran i predan rad s građanima na terenu, te uključivanje ključnih uticajnih donosilaca odluka u projekat, rezultirali su širokom podrškom javnih zvaničnika s najvišeg nivoa Platformi za mir, nastaloj u okviru projekta PRO-Budućnost.

Važno je naglasiti da su, po prvi put nakon rata, bivši logoraši različitih nacionalnosti, na vlastitu inicijativu, zajednički odali počast svim žrtvama rata,posjetivši u jednom danu svi zajedno tri spomenika ubijenim civilima u tri različite zajednice - Doboj, Maglaj i Žepče. Odavanju počasti prisustvovali su i načelnici navedenih zajednica, te visoka delegacija CRS-a iz Sjedinjenih Američkih Država.

Kao reakciju na uvriježene stavove i predrasude o nemogućnosti pozitivne lične i društvene promjene u BiH, te da bi se stvaralo pozitivnije ozračje u našoj zemlji, pod okriljem projekta PRO-Budućnost produciran je i dokumentarni film "Zemlja za nas". Film će premijerno biti prikazan na TV-kanalu Al Jazeera Balkans (AJB), u utorak 25. 10. od 17:05 h. Dokumentarac će također biti dostupan i na AJB YouTube kanalu nakon navedenog datuma.