<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Većina građana BiH su energetski siromasi

Energetsko siromaštvo

Svi smo mi energetski siromasi a da to ni ne znamo...

21. oktobar 2016, 12:00

Energetsko siromaštvo predstavlja jedan od ključnih problema današnjeg svijea. Uz stalni rast cijena energije sve više se domaćinstava suočava sa problemima podmirivanja računa za energiju te bivaju prisiljeni živjeti u energetski neadekvatnim uslovima uz smanjenje životnog prostora zimi.

Energetski siromašnim društvima se smatraju sva domaćinstva koja za podmirivanje računa za vodu, električnu i toplotnu energiju troše preko 10 % od ukupnih prihoda ili nisu umogućnosti da plaćaju ove račune.


Evropska komisija objavila je 2015. Godine  studiju o siromaštvu u oblasti energije u evropskim zemljama i o načinima borbe protiv ove vrste siromaštva. Studija otkriva da, iako mnoge zemlje Evropske unije provode mjere za zaštitu ugrožene populacije, gotovo 11% stanovništva EU nije u mogućnosti da adekvatno zagrijava svoje domove po prihvatljivoj cijeni.

Procjenjuje se da je ovim pogođeno 54 miliona ljudi u Evropi (podaci iz 2012. god.). Ovaj problem je posljedica rastućih cijena energije, niskih primanja i činjenice da domovi nisu energetski efikasni, a to je naročito prisutno u zemljama centralne i južne Evrope, navodi se u studiji.

Dakako situacija u Bosni i Hercegovini gora je skoro 7 puta u odnosu na društva u evropskoj zajednici.

Istraživanje na uzorku od 100 domaćinstava u Tuzlanskom kantonu je pokazalo da ovi troškovi prosječno iznose 149 KM mjesečno i da 78 ispitanih domaćinstava  živi u energetskom siromaštvu.

Na pitanje koliko domaćinstava u BiH je energetski siromašno, odgovor je jednostavan.

„To su svi oni čija su ukupna primanja manja od 1500 KM. Tome trebamo dodati većinu penzionera, jer prosječna penzija iznosi 365 KM, a 60% penzionera, čija je penzija do 326 KM izdvaja 45% sredstava od svoje penzije na podmirivanje ovih računa. A da ne govorimo u kolikom energetskom siromaštvu žive porodice sa minimalnim platama, porodice bez primanja i socijalni slučajevi.“ rekla je Amira Kunto, stručni saradnik iz Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle

Ovo je problem koji nadležne institucije trebaju prepoznati i staviti u fokus svojih aktivnosti. Njegovo rješavanje zahtijeva prilagođavanje politika i mjera na lokalnom, nacionalnom i EU nivou.

Na temelju dostupnih podataka i provedenih analiza, moguće mjere su: Razviti model za identificiranje energetski siromašnih domaćinstava, izraditi liste prioriteta za smanjenje energetski siromašnih domaćinstva, poticati jedinice lokalne samouprave da sufinasiraju nabavku energetski efikasnih uređaja i energetsku sanaciju objekata siromašnih domaćinstava, uvesti redovni obilazak i energetsko savjetovanje ugroženih domaćinstava i na kraju povećati udio državnog proračuna za rješavanje ovih problema.

„Pogrešan pristup, koji se najčešće primjenjuje, je pomoć ugroženim porodicama pri kupovanju ugalj/drva i/ili plaćanje njihovih računa za energiju i vodu,  jer na taj način ne rješavamo problem nego ih činimo ovisnim“ saopšteno je u  Centru za ekologiju i energiju

Pomenuto istraživanje je rađeno u okviru  projekata “Smanjenje potrošnje energije i promjena navika – REACH“ kojeg implementira Centar za ekologiju i energiju, a koji ima za cilj da ojača energetski siromašna domaćinstva da preduzmu aktivnosti uštede energije i promjene svoje navike, i da se uspostavi energetsko siromaštvo kao problem koji zahtjeva prilagođene politika i mjera.

Projekat se istovremeno realizuje u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, uz finansijsku podršku Centralno Europske Initiative i Austrijskog društva za razvoj.

Projektom je organizirana obuka energetskih mentora i savjetnika, nabavljena oprema za mjerenje potrošnje energije i vode, tokom posjeta 100 domaćinstava dijeljeni su setovi uređaja za uštedu energije i vode navodi se.  

Na osnovu prikupljenih podataka je vršena analiza i proračunata je ukupna ušteda energije i vode nakon korištenja doniranih uređaja.

Snimljen je film o energetskom siromaštvu, izrađen je dokument o Nacionalnoj situaciji u pogledu energetskog siromaštva u BiH, Priručnik za energetske savjetnike i Brošura sa savjetima o uštedi energije za domaćinstva. Materijali se nalaze na sajtu Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle.