<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodik: Nudili su mi da radim na štetu Hrvata

Da smo to učinili, Hrvati bi mogli protestovati, galamiti i za nekoliko godina bi mogli napustiti zemlju. Meni to ne treba i ja ne vodim politiku iz tog razloga - poručio je predsjednik Republike Srpske.

21. oktobar 2016, 12:00

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u opširnom intervjuu bh. izdanju Večernjeg lista kazao je kako rata u Bosni i Hercegovini neće biti te da je najveće probleme u toj zemlji prave "oni sa strane" koji svojim djelovanjem dovode do paralize funkcionisanja države.
"Stranci su razvalili politički potencijal Hrvata time što su mijenjali Ustav i zakone u FBiH. Kada su to završili onda su htjeli modelirati RS u korist zajedničkih institucija BiH. Naravno da se to nije moglo dogoditi ovdje. Ja sam čovjek koji čita Ustav i sve odnose želi tako regulisati. Ako se žele novi odnosi, onda u Ustavu piše da se o tome mora potpisati sporazum. To piše u Ustavu. Ako se tako radi, ja sam partner. Ako se ne radi tako, nisam za dogovor", kazao je Dodik.

Na pitanje o trenutnoj situaciji u BiH i djelovanju međunarodne zajednice, Dodik je odgovorio kako je ulogu međunarodne zajednice preuzeo Ustavni sud BiH.

"Sada nema nikakve razlike između Ustavnog suda i visokog međunarodnog predstavnika. Njega čine trojica stranih sudija i dva Bošnjaka koji za sve mogu nadglasati Hrvate i Srbe koji imaju po dvojicu sudija. Brojne su negativne odluke koje su donijeli protiv interesa Srba i Hrvata. A kako taj sud funkcioniše, najbolje govori činjenica da nije provedeno čak 90 odluka" smatra Dodik te dodaje kako iz Suda treba izbaciti strane sudije i uvesti paritet, po tri Srbina, Hrvata i Bošnjaka.

Komentarišući ustavne promjene, Dodik je kazao kako bi podržao promjene koje bi išle u smjeru rješavanja "hrvatskog pitanja", ali u okviru Federacije BiH.

Kada je u pitanju politika Hrvatske prema BiH, Dodik smatra kako postupci hrvatskih evroposlanika nisu dobri.

"To što rade poslanici HDZ-a u Evropskom parlamentu više ide na štetu i potkopavanju interesa Hrvata u BiH, nego nas ovdje. Ja nisam osoba koja nosi strasti iz prošlosti i koja zbog toga mijenja političke stavove. Mene stalno zovu iz Sarajeva, pa i neke najuticajnije ambasade koje ne skrivaju da su osnovni problem bošnjačko-srpski odnosi, a da su Hrvati već riješen problem" kazao je Dodik.

Po njegovim riječima, hrvatski problem u BiH ne može se riješiti na taj način.

"Nisam mijenjao stav ni onda kada su mi nudili da vodim dijalog s bošnjačkim predstavnicima na štetu Hrvata. Mi smo to mogli učiniti prije sedam, osam godina, nudi mi se i sada. Da smo to učinili, Hrvati bi mogli protestovati, galamiti i za nekoliko godina bi mogli napustiti zemlju. Meni to ne treba i ja ne vodim politiku iz tog razloga" poručio je predsjednik Republike Srpske.

Govoreći o evropskom putu BiH, kazao je kako Republika Srpska nema problema s time, pod uslovom da se uvažava Mehanizam koordinacije i usuglašava politika na nivou zemlje bez pokušaja nametanja rješenja.