<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Univerzitet u BL traži da visoko obrazovanje pređe u nadležnost ministarstva nauke i tehnologije

Rektor banjalučkog Univerziteta Milan Mataruga danas je poručio da će članovi Senata i proširenog kolegijuma ovog univerziteta podnijeti inicijativu Vladi RS kojom će tražiti da se visoko obrazovanje stavi u nadležnost ministarstva nauke i tehnologije.

21. oktobar 2016, 12:00

"Svi mi pokrećemo inicijativu Vladi RS u pravcu izmjena zakona o Vladi RS i tražimo prostor da visoko obrazovanje nađe svoje mjesto u sklopu ministarstva nauke i tehnologije", rekao je Mataruga. 

On se osvrnuo i na optužbe smijenjenog dekana Pravnog fakulteta Vitomira Popovića, i odluku prosvjetnih inspektora koji su naložili ovom univerzitetu da ponovi izbor rektora.

"Svi daju punu podršku rektoru kao i organima Univerziteta u dosadašnjem profesionalnom radu univerziteta u Banjaluci. Događaji od prošle sedmice predstavljaju udar na ime Univerziteta, i bez obzira na sve to Univerzitet pokazuje jedinstvo u punom kapacitetu i funkcioniše bez ijednog problema. Radna atmosfera je na visokom nivou i želimo poručiti našim studentima da smo odlučni i odgovorni i da garantujemo najbolje uslove studiranja svakim danom i radimo na unapređenju obrazovnog procesa", kazao je Mataruga.

Prema njegovim riječima, svi članovi Senata i proširenog kolegijuma su saglasni da je neophodno osuditi rušenje univerziteta i prozvati institucije RS od sličnih pokušaja. Ovdje mislimo na neprofesionalne, dirogovane i tendenciotne radnje pojedinih prosvjetnih inspektora koji su svojim radom nanijeli ogromnu štetu univerziteta. Zato pozivamo inspektorat RS da proispita njihovu odgovornost", rekao je Mataruga i dodao da posjeduje izjave pojedinaca na Univerzitetu koji imaju ozbiljne prijave na rad gospodina Vitomira Popovića što će uskoro biti u nadležnosti pravne službe gdje će se pokrenuti procedure dalje odgovornosti.