<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodik: Bošnjaci u BiH prave istu grešku kao Srbi u SFRJ

Bošnjaci sada prave istu grešku kao što su to naivno radili Srbi u bivšoj Jugoslaviji i kao rezultat toga dobili su sve protiv sebe.

21. oktobar 2016, 12:00

 To je za "Večernji list" izjavio predsednik RS Milorad Dodik dodavši da su Srbi smatrali da njima pripada Jugoslavija i to je bila katastrofalna greška - izgubili su Jugoslaviju,

"Bošnjaci smatraju da je njihova ‘Bosna’ u kojoj nema Hrvata i Srba ili da u njoj budu Hrvati popu Lijanovića ili pak Srbi koje oni hoće poput Bosića. Naravno, ta država ne može proći i oni će izgubiti. Sada Bošnjaci prolaze isti put arogancije kao Srbi kada su bili pod Miloševićem", kazao je Dodik. 

Kako kaže, Hrvati i Srbi su na Balkanu, iako na najružniji mogući način, u znatnoj meri rešili svoje probleme, dok u BiH dolazi do preslikavanja tih odnosa. 

U vezi sa približavanjem BiH Evropskoj uniji, Dodik kaže da RS nema nikakvih problema sa tim, ali da treba uvažiti mehanizam koordinacije i usaglašavanja politika na nivou zemlje, bez pokušaja nametanja rešenja. 

Na pitanje da li trpi pritiske iz Beograda zbog evropskog puta Srbije, Dodik kaže da pritisaka nema i da su odnosi sa Srbijom postavljeni isključivo na partnerskim osnovama. 

Upitan da li je posetom Moskvi postao ruski igrač, Dodik odgovara u šaljivom tonu: „Evo, za nedelju dana idem za Kinu, verovatno će neki reći kako sam kineski čovek.“ 

Na pitanje da li planira novi referendum, na kojem bi se građani odlučivali za samostalnu RS, Dodik kaže da to nije da dnevnom redu i da se o tome ne razmišlja. 

„Jednog dana ako dođemo u tu poziciju, to će se dogoditi na referendumu. O tome govorim uglavnom samo kada odgovaram na novinarska pitanja. Ako govorimo načelno, ovde se stvari moraju rešavati referendumima. Biće jednog dana i referendum Hrvata, koji će na taj način braniti svoja prava“, ističe predsednik RS. 

On je upitan i da li je on najveći problem BiH, kako se moglo čuti iz političkog Sarajeva i dela međunarodne zajednice. 

„Ako se to sudi po tome da nisam spreman da prihvatim poništavanje statusa Republike Srpske i nas ovde, onda jesam“, zaključuje Dodik.