<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

REKORDNI DUG REPUBLIKE SRPSKE: Svako novo zaduženje vodi ka grčkom scenariju

"Problem je što ta nova zaduženja idu uglavnom u budžetsku potrošnju, a ne za stvaranje nove vrijednosti. Informacija koja se plasira da RS nije zadužena je netačna, jer je jasno da je nivo zaduženja iznad normalnog. Svaka dalja zaduživanja dovešće nas do grčkog scenarija“, rekao je ekonomista Zoran Pavlović.

21. oktobar 2016, 12:00

 Dug Republike Srpske, zaključno sa 2015. godinom iznosi pet milijardi i 277 miliona maraka, što je rekordan iznos, objavio je Deutsche Welle prenoseći upozorenja ekonomista da svaka nova zaduženja vode RS ka grčkom scenariju.

Na spoljni dug odnosi se 3 milijarde i 12 miliona maraka, a od toga dug koji se servisira iz budžeta iznosi milijardu i 951 milion, navodi se u informaciji o dugu RS zaključno sa 31.12. 2015. godine koji je ovih dana predstavljen na sjednici Narodne skupštine RS.

Resorni ministar Zoran Tegeltija rekao je da se valutna struktura ukupnog duga RS može smatrati veoma povoljnom jer se više od polovine duga otplaćuje po fiksnim kamatnim stopama.

Gledajući „strukturu“ zaduženosti, koja se navodi u izvještajima resornog ministarstva, može se zaključiti da RS ima još prostora za zaduženja.

Analitičari smatraju da se na sve načine pokušavaju premostiti nedostaci.

„Zaduženja rastu i situacija je takva da se moramo zapitati kuda smo krenuli i gdje ćemo stići. Problem je što ta nova zaduženja idu uglavnom u budžetsku potrošnju, a ne za stvaranje nove vrijednosti. Informacija koja se plasira da RS nije zadužena je netačna, jer je jasno da je nivo zaduženja iznad normalnog. Svaka dalja zaduživanja dovešće nas do grčkog scenarija“, rekao je ekonomista Zoran Pavlović.

Koliko je budžet RS u dubiozi pokazuje i podatak da Vlada RS ne može isplatiti prevoz prosvjetnim radnicima kao i ostale naknade, rođenje djeteta, smrt člana porodice, navodi Deutsche Welle i dodaje da Sindikat u RS nije do sada preduzimao mjere kada je riječ o borbi za ova prava osim u sporadičniim slučajevima.