<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Evropa slavi gubitke Islamske države kod Mosula, a trebalo bi da se TRESE OD STRAHA

Mnogi lideri terorističke organizacije Islamska država (IS) su primorani da prihvate činjenicu da bi uskoro mogli da ostanu bez svog kalifata. Međutim, to ne znači da će odustati od džihada.

21. oktobar 2016, 12:00

 Kako su za list “Independent” rekli bivši pripadnici IS, koji su iz Sirije pobegli u Tursku, lideri islamista će se usredsrediti na terorističke napade na zapadu.

U toku je ofanziva iračke vojske i saveznika na Mosul, uporište džihadista u Iraku, a pretpostavlja se da će kasnije uslediti i napad na uporište u Siriji – Raku.

Ubistva nekih od vodećih komandanata IS, podele unutar organizacije i izdaja su doprinele tome da džihadisti polako gube osvojenu teritoriju, rekla su dva belgijska muslimana koji su nedavno dezertirali.

Istovremeno i uništenje velike količine teškog naoružanja primoralo je grupu da se okrene lakšem oružju i improvizovanim eksplozivnim uređajima.

„Kada je Daeš (IS) od iračke vojske uzeo oklopna i terenska vozila hamvi to je bio veliki uspeh jer je omogućavalo brzo kretanje. Ali kada su počela bombradovanja od strane Amerikanaca, mnogo ova armirana vozila i hamviji su uništeni; kretanje okolo u njima ih je jdnostavno učinilo većom metom“, kaže Rašid (27) koji je radio kao mehaničar u Belgiji pre nego što je otišao u Siriju.

On kaže da islamisti sada razmišljaju o tome kako da se odbrane, ali da nemaju mnogo šansi protiv vazdušnih napada SAD i Rusije.

Prema njegovim rečima, bombaši samoubice u automobilima i kamionima ni ne stignu do neprijatelja, jer ih primete i pogode iz vazduha.

„Ali oni mogu da pripreme ljude da postanu bombaši samoubice u Evropi gde će pričiniti mnogo veću štetu. Lideri Daeša smatraju da tamo treba da se bore. Mnogi od njih misle da Mosul i Raku ne mogu da sačuvaju. zato će borbu preseliti u Evropu“, kaže on.

Iako je Belgija postala baza u Evropi za islamistički terorizam, Rašid i njegov prijatelj Jasin kažu da ne znaju ko je kriv za napade u parizu i Briselu.

Oni kažu da se mnogi od tih napada planiraju u Evropi ili SAD a ne u kalifatu.

„Te napade vrše oni koji su se samo zakleli na vernost šeiku (Abu Bakr al Bagdadiju). Oni ne traže instrukcije iz Rake“, kaže Jasin.

Njih dvojica, inače poreklom Marokanci, kažu da su iz  Belgije otišli u Siriju da bi se bore protiv režima predsednika Bašara al Asada.

Priključili su se Islamskoj državi jer se ona najbolje odupirala sirijskoj vojsci. Smatrali su IS „čistom i posvećenom“. Oni kažu da su se borili protiv režima i da nisu učestvovali u egzekucijama ili mučenju.

Jasin kaže da su pripadnici IS postali sve oštriji u kažnjavanju svih koji im se suprotstave.

Oni kažu da su se islamisti plašili da su se među njih infiltrirali špijuni sa Zapada, predvođeni Britancima.

Paranoja i sumnja su doveli do svađa i oštrih sukoba među komandantima i borcima.

„Ako se ne složite sa nečim što komandantkaže ili odluči, postojala je velika opasnost da vas proglase za špijuna. Mi koji smo dobrovoljci iz drugih zemalja smo morali da budemo još pažljiviji“, rekao je Rašid.

Međutim, kako kažu, smrt stranih komandanata, kao što je Omar al Šišani, Čečen, zadao je posebno jak udarac islamistima.

IS je pretrpela veliki gubitak teritorija, naročito onih bogatih naftom, a „zarađuje“ i manje novca od otmica.

Bivši džihadisti, kojima u Belgiji preti zatvor, kažu da lideri IS imaju plan da pobegnu u slučaju pada Mosula i Rake.

„Bili biste iznenađeni kada biste znali koje su sve države spremne da im pruže utočište. Pad Rake neće biti kraj Islamske države“, kaže Rašid.