<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Osnivanjem skupštine utemeljena Srpska

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je osnivanje Skupštine srpskog naroda u BiH, kasnije Narodne skupštine Srpske bio prvi istorijski korak u osnivanju Republike Srpske.

22. oktobar 2016, 12:00

"Bila je to hrabra, mudra i vizionarska odluka 83 srpska poslanika iako iznuđena stalnim marginalizovanjem i preglasavanjem srpskog naroda u tadašnjoj SR BiH", rekao je Čubrilović.

On je naglasio da su osnivanjem Narodne skupštine postavljeni temelji Republike Srpske organizovanjem zakonodavne, a zatim izvršne i sudske vlasti.

Čubrilović podsjeća da je Narodna skupština izabrala prvo Predsjedništvo Republike Srpske, donijela odluku o formiranju Vojske Republike Srpske, birala 14 vlada, donijela zakone o osnivanju medija, kulturnih i obrazovnih institucija, Akademije nauka i umjetnosti i brojnih agencija i uprava i sistemska zakonska rješenja na kojima je utemeljena Srpska.

"Osnivanjem parlamenta, koji je donio konstitutivna akta, Deklaraciju i Ustav, Srbi u BiH su obezbijedili pravo na ravnopravnost i uvažavanje stavova unutar BiH, koje je nekoliko godina kasnije, nakon, nažalost, krvavog ratnog perioda verifikovano Dejtonskim sporazumom i priznanjem Republike Srpske kao jednog od dva konstitutivna entiteta koja čine državnu zajednicu BiH", naveo je Čubrilović.

On je podsjetio da se prvi saziv Narodne skupštine suočavao sa mnogim krupnim i prelomnim odlukama među kojima je bilo i nekoliko mirovnih planova -Kutiljerov, Vens-Ovenov, Oven-Stoltenbergov i Plan Kontakt grupe.

"Uporedo sa teškim i istorijskim odlukama poslanici su radili na donošenju sistemskih zakona bez kojih ne bi bilo ni institucija, niti bi Republika Srpska mogla da funkcioniše u svim oblastima ekonomskog, kulturnog i obrazovnog života", rekao je Čubrilović za "Glas Srpske".

On je istakao da su svi poslijeratni sazivi Narodne skupštine nastavili put očuvanja i izgradnje Republike Srpske i da su imali istorijske izazove i donosili teške odluke.

"Vjerovatno je najteža odluka ovog saziva parlamenta ona koja se tiče odluke Ustavnog suda o 9. januaru, Danu Republike. Formiranjem Tima za pripremu prijedloga zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH mi smo se borili da snagom pravnih argumenata odbranimo svoje pravo da praznujemo rođendan Republike Srpske", naveo je Čubrilović.

On je istakao da se protiv političkih odluka, kao što je ova, teško boriti pravnim sredstvima, zbog čega se ta borba nastavlja donošenjem novog zakona o kojem će se uskoro izjasniti Narodna skupština Republike Srpske.