<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tjestenina koju zna da napravi samo troje ljudi na svijetu (VIDEO)

Priprema je toliko teška i dugotrajna da već 300 godina umeju da je pripreme samo žene iz jedne italijanske porodice.

22. oktobar 2016, 12:00

Sardinija je dom nekih od najstarijih tradicija na svetu, a naročito onih gurmanskih. 

Stanovnici tog mesta još govore "Sardo", najbližu živu formu latinskog jezika, a stare bake pažljivo posmatraju pridošlice ispod velova koje su same vezle. 

U jednom skromnom stanu u gradu Nuoro živi 62-godišnja Paola Abraini, koja se svako jutro budi u sedam sati kako bi započela izradu su filindeua, najređe vrste testenine na svetu. Koliko je njena receptura tajna govorii činjenica da, osim nje, umeju da je pripreme još samo dve žene - njena zaova i nećaka. 

Niko ne zna kako je počela proizvodnja te testenine, ali već više od 300 godina recept se prenosi sa žene na ženu u porodici Abraini, a svaka ima obavezu ad strogo čuva recepturu. 

Koliko je spomenuta vrsta testenine ukusna i zanimljiva, pokazao je i tim iz čuvene fabrike Barilla, koji je došao u Sardiniju da nauči tajnu su filindeua, ali nikako nije uspeo da reprodukuje tehniku korišćenjem mašina. 

Ovog leta dame je posetio i Džejmi Oliver i odvažio se na učenje tajne pripreme, ali nakon dva sata je odustao uz reči "pravim testetine već 20 godina, a nikad nisam video nešto slično ovome". 

“Mnogi smatraju da imam tajnu koju ne želim otkrijem”, kaže Abraini s osmehom i dodaje da nema tajne, odnosno da se ona nalazi u rukama. 

Objašnjava da se testenina pravi tako što se lagano povlači vrhovima prstiju i slaže brašno od durum pšenice u čak 256 savršeno jednakih pramenova. Zatim se dijagonalno preko kružnog oblika isteže na niti tanke poput igle u zamršen uzorak od tri sloja. 

Priprema je toliko teška i dugotrajna da se jelo smatralo svetim. Ono je posluživano vernicima nakon 33 kilometara dugog hodočašća iz Nuora do sela Lula na praznik Svetog Frančeska. 

Za oktobarsko slavlje koje traje tri dana, Abraini pripremi toliko su filindeua da nahrani 1500 hodočasnika. Testeninu izrađuje oko pet sati na dan, a rezultat je 50 kilograma neverovatno ukusnih rezanaca. Za još veće slavlje u maju pripremiće četiri puta veću količinu. 

“Testenine imaju samo su tri sastojka - durum pšenicu, vodu i so”, kaže Abraini dok snažno mesi testo napred-nazad. 

Ali budući da se sve radi ručno, najvažniji sastojak je fizički napor. Pogledajte kako se prave testenine:

Najteži deo je razumevanje toga kako testenina ‘diše’. Izrada se svodi na igru rukama, a ako uspete da postignete ono što treba, događa se ‘magija’. Bezbroj ponavljanja, pažljivo izvlačenje, slaganje slojeva - onome ko zna nije komplikovano. Smatra se da je ovo jelo na samoj ivici opstanka, ali Abraini daje sve od sebe da sačuva tradiciju.