<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Na proljeće otvaranje državnog zatvora

Državni zatvor u Vojkovićima, koji je trebalo da bude otvoren do kraja ove godine, zbog administrativnih problema biće otvoren na proljeće naredne godine, rekao je Srni direktor Jedinice za izgradnju državnog zatvora Zoran Bašić.

22. oktobar 2016, 12:00

Bašić je napomenuo da je do pomjeranja roka došlo zbog administrativno-biratokratskih situacija koje nisu neuobičajene za ovu vrstu veoma kompleksnih i složenih objekata.

"Rok za izgradnju bio je kraj ove godine, a sada se očekuje pomjeranje za nekoliko mjeseci, dakle, na proljeće", naveo je Bašić.

On je napomenuo da su radovi u proteklom periodu na svih desetak objekata napredovali dosta dobro, da su u toku završni i instalaterski radovi, te da ima uslova da se u objektima koji su pokriveni radi i preko zime.

"Sve je u rukama izvođača radova. Ukoliko budu više kasnili, ugovorom su predviđeni penali, tako da je i njima u cilju da završe radove prema predviđenoj dinamici", rekao je Bašić i naglasio da nema finansijskih problema.

Izgradnja državnog zatvora finansirana je kreditom Razvojne banke Savjeta Evrope u iznosu od 19,3 miliona evra. BiH je uložila 6,45 miliona evra, donacije EU iznose 9,15 miliona evra, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona evra, donacija Švedske je dva miliona evra, a Vlada SAD dala je 1,1 milion dolara za obuka zatvorskog osoblja.

Radovi na izgradnji zatvora povjereni su češko-španskom konzorcijumu "OHL ŽS - Brno i OHL Madrid".

Kompleks zatvora prostiraće se na površini od 24.000 metara kvadratnih, a ćelije bi trebalo da budu veličine 12 metara kvadratnih. U ovom zatvoru boraviće samo osuđenici muškarci.

Značajan dio sredstava biće utrošen na najnovije visokobezbjednosne sisteme, jer će u državnom zatvoru kaznu izdržavati najopasniji osuđenici i pritvorenici, ratni zločinci i drugi najteži prestupnici u svim oblicima kriminala.