<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Teroristi prijete: Ako Mosul padne, borba se seli u Evropu!

Mosul

IRAČKE vojne snage napreduju prema Mosulu unatoč pucnjavi snajperista i eksplozijama autobombi.

23. oktobar 2016, 12:00

 Iračke vojne snage napreduju prema Mosulu unatoč pucnjavi snajperista i eksplozijama autobombi, nastojeći odbiti napade džihadista Islamske države u Kirkuku i drugdje u zemlji. 

Gotovo tjedan dana nakon pokretanja ofenzive na drugi po veličini irački grad Mosul, oko 10.000 boraca suočeno je sa žestokim otporom nekoliko tisuća džihadista, kazao je jedan američki general.

Razvoj situacije izbliza prate Sjedinjene Države. Bagdad i Erbil, u iračkom Kurdistanu, tijekom vikenda je posjetio šef Pentagona Ashton Carter.

Kurdske su snage u nedjelju izvijestile da su u zoru napredovale prema Bashiqi, mjestu sjeveroistočno od Mosula.

Pešmerge su dobile uputu da se zaustave duž 20 km dugačke linije prema Mosulu. "Već su stigli onamo", rekao je američki vojni dužnosnik u subotu, dodavši da će se uporište utvrditi u idućih 48 sati.

Ofenziva zadovoljavajuća

Južnije traju borbe saveznih vojnih snaga koje nastoje ponovno preuzeti kontrolu nad Qaraqoshem, istočno od Mosula.

Na svim bojišnicama, ofenziva prema Mosulu je zadovoljavajuća, ocijenio je vojni zapovjednik protudžihadističke koalicije, američki general Stephen Townsend, dodavši da džihadisti pružaju "žestok otpor" koristeći uobičajene metode IS-a, poput brojnih eksplozivnih naprava, autobombi te navođenih protutenkovskih projektila", rekao je general.

Trupla koriste kao štit

ISIS je pogubio 284 muškaraca i dječaka koje su potom koristili kao ljudski štit protiv napada, kazao je anonimni irački izvor CNN-u. Izvor želi ostati anoniman, jer nije dobio dopuštenje za komunikaciju s medijima.  

Koristili su buldožer kako bi pobacali tijela u masovnu grobnicu na mjestu pogubljenja. Sve su žrtve upucane, a među njima je bilo i djece.

Ujedinjeni narodi su ranije izrazili zabrinutost da je Isis oteo 550 obitelji iz sela u okolici Mosula te da ih koriste kao ljudski štit dok iračke i kurdske snage se bore za kontrolu nad iračkim gradom. U ponedjeljak su obitelji istjerane iz svojih sela kako bi Isis spriječio bježanje civila.

Bivši terorist ISIS-a: Mosul pada, bitka se seli u Europu

Belgijanac koji je napustio Islamsku državu upozorio je da će se, nakon što Mosul padne, borbe džihadista preseliti u Europu. Kaže da se čak i među džihadiste ISIS-a uvukao strah te da mnogi od njih razmišljaju o bijegu.

"Amerikanci i Rusi počeli su bombardirati, automobili s bombama su uništeni, a i veliki broj volontera, potencijalnih samoubojica se povukao. Ipak, oni i dalje mogu pripremiti ljude za samoubilačke napade u Europi i to može izazvati daleko veću štetu. Mnogi ondje smatraju da se Mosul ne može obraniti, da se Raka ne može obraniti. Borba se seli u Europu", upozorio je Rachid koji je prije nekoliko mjeseci pobjegao iz Iraka.