<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šveđani zabranili letove dronova opremljenih kamerama

Sud u Švedskoj je zabranio korištenje dronova opremljenih kamerama jer ih smatra "nadzornim kamerama".

24. oktobar 2016, 12:00

Vrhovni administrativni sud u Švedskoj zabranio je letove dronova s kamerama, a to znači da će njihovim vlasnicima biti potrebna posebna dozvola za koju će biti neophodan dokaz da će se koristiti za sprečavanje kriminala ili nesreća.
Ova sudska odluka je rezultirala negodovanjem vlasnika dronova, a industrijska grupa UAS Sweden smatra da se na ovaj način "ubija" švedsko tržište dronova. Novi zakon se kosi s postojećim zakonima, jer je u Švedskoj dozvoljeno fotografisanje u javnosti. Novinari nisu izuzetak kada je riječ o dronovima s kamerama, iako im drugi zakoni dozvoljavaju fotografisanje i snimanje.

Jedina utjeha vlasnicima dronova je to što će se zakon teško primjenjivati. Okružni administrativni odbori su zaduženi da prekršaje prijavljuju policiji, što će biti teško ukolko ne bude dokaza da dron u letu ima kameru. Zakon je doveden u pitanje i zbog toga što je amaterima vrlo lako ignorisati ovu sudsku odluku. 

Međutim, zakon će, prema svemu sudeći, najviše štetiti profesionalcima, novinarima i snimateljima filmova.