<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Fenomen svadbi: Što da učiš škole kad možeš da pjevaš

Poslovanja estrade

Nezvanične procene govore da zbog poslovanja estrade u sivoj zoni državna kasa godišnje ostane uskraćena za oko 87 miliona evra

25. oktobar 2016, 12:00

 Ovih dana u žiži sprske onlajn komune na Fejsbuku je snimak pevača narodne muzike Đanija koji je za jednu pesmu otpevanu na svadbi roma gastarbajtera zaradio, po gruboj proceni, bar deset prosečnih srpskih plata.

Đani - kao Madona, bez prezimena, jer šta će mu - do nedavno je bio poznat uglavnom srednjoškolcima koji su se uz "Sve mi tvoje nedostaje" njihali pripiti po proslavama osamnaestih rođendana. Međutim, u poslednjih par godina, bar tako kažu oni koji se ovom tematikom bave, Đani je smenio Šabana Šaulića na prestolu najbolje plaćenih pevača na gastarbajterskim svadbama, koje narodnjaci vole više nego dva koncerta u punoj Areni.

A kako i ne bi?

Zarade na tim svadbama, čak i kada niste Đani, ili neka popularna zvezda Granda, nisu male, pa se pevači narodne muzike otimaju o tezge na romskim svadbama.

Ima i onih koji tvrde da zarade nisu kao što su nekada bile, poput pevačice Zlate Petrović koja je jednom prilikom rekla da su se nekada novci i dukati donosili kući u kesama. Iako niko ne zna o kojim tačno ciframa je reč, u medijima se spekuliše da najpopularniji pevači, među kojima je i Đani, za veče dobiju honorar između deset i pet hiljada evra, a bakšiš ume da bude i duplo veći. Jednoj pevačici je gost na svadbi čak ponudio svoj BMW kao bakšiš jer ga je pogodila pesma. Pored honorara i bogatog bakšiša narodnjacima je plaćen smeštaj i put. Možda nije, kako to kaže Zlata kao što je nekada bilo, ali ne možemo reći da im je loše. Ipak, pevanje na ovim svadbama ne dolazi bez rizika. Romska veselja obično traju i po nekoliko dana, a i domaćini umeju da imaju razne zahteve. Neretko se desi da dođe do pucnjave ili tuče, ali sve je to u opisu posla. Prema svedočenjima pevača sakrijete se ispod stola, sačekate da se situacija smiri i nastavite da pevate.

Nisu samo romske svadbe, iako ekstremne, jedni prihod zarade koju pevači retko kad prijavljuju poreskoj upravi zbog čega su se ne tako davno našli na meti inspektora. Nezvanične procene govore da zbog poslovanja estrade u sivoj zoni državna kasa godišnje ostane uskraćena za oko 87 miliona evra, međutim posledica nakon tog čuvenog "češljanja", od kog je prošlo godinu dana, nije bilo i pored svih hvalisanja u javnosti o visini honorara koje su dobijali.