<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mesić: Tajna ljubav Dodika i Čovića postoji s ciljem razbijanja BiH

Bivši predsjednik Hrvatske

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić istakao je da bi utvrđivanje novih granica u BiH značio rat.

25. oktobar 2016, 12:00

Mesić je istakao da tajna ljubav i politički interesi između Dodika i Čovića postoje sa ciljem da se razbije BiH.

– Više je to cilj Milorada Dodika. Čović ponekad daje pristojne političke izjave, ali me onda sa ovakvim susretom sa Dodikom vrati na misao da ga zanima samo vlast – istakao je Mesić za N1.

Kako kaže, Čović svoje političke poteze ne pravi sa vrhom države “jer HDZ BiH više nije toliko vezan za HDZ Hrvatske pogotovo jer HDS u Hrvatskoj sada doživljava jednu drugu politiku”.

Mesić je istakao da je uvijek tvrdio da treba da izvrši rekonstrukcija BiH, ali nije za federalizaciju.

– Ako iko želi dobro Hrvatima u BiH, BiH i Evropi, onda mora da pođe od toga da Hrvati ne smiju da odu u nekakav treći entitet koji će biti nevalidan. Neće obuhvatiti Hrvate u BiH već samo jedan dio. Oni koji nude treći entitet ne kažu šta je sa Posavinom. Svi se oni zalažu da se razmrvi Federacija. Utvrđivati novu granicu znači rat – rekao je Mesić za N1.

On je još jednom ponovio da Hrvatska na BiH mora da gleda kao na cjelovitu, samostalnu državu koja treba ući u EU.

– Hrvatska mora pomoći BiH da bi ušla u najelitniji privredno-politički klub, EU. BiH mora da doži određene promijene. To nije nešto što se napravi preko noći. BiH će biti članica EU kao i svaka druga zemlja – dodao je Mesić.