<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Jack Nicholson zainteresiran za apartman bivše SFRJ na Manhattanu

Koliko će dobiti BiH?

Budžet Bosne i Hercegovine uskoro bi trebao postati bogatiji za nekoliko miliona dolara, zahvaljujući nekadašnjoj imovini socijalističke Jugoslavije.

25. oktobar 2016, 12:00

Posljedica je to prodaje diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, koja se nalazi u Tokiju, Bonnu, Bernu i New Yorku, uključujući i šesterosobni apartman na Manhattanu, koji će se vrlo brzo naći na međunarodnom tenderu.

Ovo je rezultat dogovora pet država nasljednica bivše Jugoslavije - Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije i Slovenije, postignut prošlog petka na sastanku u slovenskom Kranju.

Preliminarna vrijednost spomenutih nekretnina procijenjena je na 43 miliona dolara, a oglasi za prodaju bit će objavljeni u uglednim listovima The Washington Post i The Economist.

Budući da se radi o nekretninama u rezidencijalnim kvartovima, među diplomatima u spomenutih pet zemalja procjenjuje se da bi zarada mogla biti i veća.

Od toga, Srbiji će, prema utvrđenom sukcesijskom sporazumu, pripasti 35 posto, Hrvatskoj 23,5 posto, Sloveniji 16, BiH 15,5, a Makedoniji 7 posto.

Iako diplomatski optimizam treba uzeti sa “zrnom soli” jer još je 2011. objavljena vijest da je hollywoodski glumac Jack Nicholson zainteresiran je za kupnju službenog apartmana bivše SFRj na Manhattanu.

Stan ima 400 kvadratnih metara, nalazi se na adresi Park Avenue 730, a procijenjen je na 20 miliona dolara. U to vrijeme bio je prazan punih devetnaest godina jer se države bivše SFRj nisu mogle dogovoriti o vlasništvu. U međuvremenu, Srbija je popustila, piše Jutarnji list.

Naime, iako su sve dosadašnje vlasti u Beogradu voljele predstavljati Srbiju kao nasljednicu Jugoslavije, sada se toga počinju odricati, uglavnom zbog visokih troškova koje su desetljećima imale za održavanje i očuvanje ovih objekata.

Na primjer, u tamošnjem Ministarstvu vanjskih poslova tvrde da ih je stan na Petoj aveniji, koji je zaključan još od 1992. i propada, mjesečno stajao 14.000 dolara, što ukupno iznosi 2,7 miliona dolara.

Od ukupno 123 nekretnine, u procesu sukcesije do sada su podijeljena 72 objekta, ostao je još 51, a Srbija koristi ili održava većinu preostalih zgrada i stanova.

Idući sastanak o prodaji nekretnina trebao bi se održati u martu 2017. u Beogradu.