<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sprema se smjena Fadila Novalića?

Stiže novi premijer

U Stranci demokratske akcije (SDA) se sve glasnije govori o smjeni federalnog premijera Fadila Novalića, tvrdi izvor blizak SDA.

26. oktobar 2016, 12:00

Kao najozbiljniji kandidati za premijersku funkciju umjesto Novalića spominju se bivši visoki funkcioner SDA Nedžad Polići premijer Kantona SarajevoElmedin Konaković.

Obojica su daleko kvalitetniji kadrovi od Novalića. 

Smjenu Novalića koče jedino ministri iz HDZ-a BiH, jer im je Novalić pomogao da ostvare nekoliko važnih planova, koji su im donijeli korist.

''Novalić je polovinom godine predložio da sva tri člana Nadzornog odbora u kompaniji Aluminij budu kadrovi HDZ-a BiH. Takvu odluku donio je suprotno stavovima iz SDA'' - kaže izvor.

''Naravno, jasno je da bi se iz HDZ-a BiH odrekli Novalića, ali je njihova cijena vjerovatno previsoka. Još se nije razgovaralo na tom nivou, ali se pretpostavlja da bi za podršku Novalićeve smjene iz HDZ-a tražili ogromne ustupke od SDA'' – dodaje ovaj izvor.

Iz SDA su procijenili da im Novalić pravi negativan marketing.

Vlada pod njegovim vodstvom je prodala svoje dionice u nekim od najboljih bh. kompanija, poput Fabrike duhana Sarajevo i Bosnalijeka. Novaliću je cilj prodati i Vladine dionice u Sarajevo-osiguranju, Energopetrolu te u nekim drugim javnim kompanijama.

Za vrijeme Novalića stali su svi javni radovi u FBiH. U posljednje dvije godine nije izgrađen ni metar autoputa kroz Federaciju.

''Sve ovo bi se nagativno moglo odraziti na izborni rezultat SDA na Općim izborima 2018. godine ''– kaže ovaj sagovornik.

Uz to Novalić je kontinuirano iznosio netačne podatke o rastu zaposlenosti čime je stvarao lažnu sliku da se "realni sektor" kako on to voli kazati, užurbano razvija.