<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Fahrudin Radončić svjedoči na Kosovu u slučaju Keljmendi

Potvrđeno iz misije EULEKS-a

U Palati pravde u Prištini sutra počinje svjedočenje bosanskohercegovačkog političara, biznismena i medijskog mogula Fahrudina Radončića u slučaju Nasera Keljmendija, potvrđeno je za N1 iz misije EULEKS-a na Kosovu.

26. oktobar 2016, 12:00

Naser Keljmendi se tereti za organizovani kriminal, trgovinu droge i oružja, kao i moguću umješanost u ubistvo Ramiza Delalića, za kojeg se tvrdi da je bio u sukobu sa Keljmendijem.

Svjedočenje Radončića se smatra ključnim u ovom sudskom postupku, pošto se u optužnici američkog tužioca pri EULEKS-u na 49 strana Radončić pominje nekoliko puta.

Početkom 2015. je prvi put najavljeno da će Radončić svjedočiti u ovom slučaju, a njegovo svjedočenje je nekoliko puta odloženo.

Do sada su, po pozivu tužilaštva, u ovom slučaju svjedočili Azra Sarić, Aldin Hajdarević, Šejla Turković, Emir Polak, Muhamed Ušanović kao i nekoliko zaštićenih svjedoka putem video linka iz Sarajeva.

Suđenje je od posebnog značaja za kosovsko tužilaštvo, ono predstavlja jedno od rijetkih slučajeva saradnje između kosovskog i bosanskohercegovačkog tužilaštva, s obzirom da između dvije zemlje ne postoji diplomatska, politička a ni pravosudna saradnja.

Ime Nasera Keljmendija već dugo stoji na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država, a tužilaštvo smatra da bi moguća zatvorska kazna obustavila funkcionisanje jednog od najvećih lanaca za trgovinu drogom, kojim su, po navodima optužnice, krijumčarene ilegalne substance od Turske do srednje Evrope.