<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Gdje je otišao novac namijenjen za štetu od poplava?

Poplave

Vlada Republike Srpske nije dostavila nijedan izveštaj utroška sredstava Fonda solidarnosti Narodnoj skupštini Republike Srpske, što je obavezna da uradi svake godine.

27. oktobar 2016, 12:00

 Zbog toga je žalbu uložio poslanik SDS Vukota Govedarica, koji je zahtevao od resornog ministra da mu odgovori zbog čega pred poslanicima nije bio nijedan izveštaj. Naglasio je da ovo izbegavanje dodatno unosi sumnju u transparentnost utroška novca koji su prikupili građani i privreda za obnovu Republike Srpske nakon poplava.

Na ovo pitanje poslanici nisu dobili odgovor od ministra finansija RS Zorana Tegeltije, koji je samo obećao da će obrazloženje dostaviti u pisanoj formi.

Pred poslanicima je trebao biti detaljan tabelarni izveštaj o tome koliko je sredstava prikupljeno, kome su ona podeljena i u kojem roku.

Prema Zakonu o Fondu solidarnosti za obnovu Srpske, Fond podnosi Vladi RS kvartalni izveštaj o radu, prikupljenim i raspoređenim sredstvima, a Vlada podnosi godišnji izveštaj Narodnoj skupštini Srpske. Nadzor nad prikupljanjem i raspodelom sredstava vrši Narodna skupštine i Glavna služba za reviziju javnog sektora. Za sada Vlada RS nije uspela da izbegne reviziju, koja je bila za 2014. i 2015. godinu.

"Fond solidarnosti kontrolišemo samo kroz revizije konsolidovanog izveštaja za korisnike budžeta, jer tako je pozicioniran da ne može biti posebna revizija samo tog Fonda. Imali smo primedbu u izveštaju za 2014. godinu jer je na osnovu naredbe štaba, koji je tada postojao, sa računa posebnih namena Fondu zdravstvenog osiguranja isplaćeno 500.000 KM, 29. maja 2014. godine, za potrebe izmirivanja dospelih obaveza prema `Fresenius Medical Care Centaru za dijalizu`", rekao je glavni revizor Duško Šnjegota.

Dodao je da je za prošlu godinu bila primedba za registar šteta, koji nije bio kompletiran, jer nisu bili u potpunosti uneseni podaci.

"Sredstva se usmeravaju prema odlukama Upravnog odbora Fonda solidarnosti po odobrenim projektima", rekli su šturo u Ministarstvu finansija.

Na redu privreda u Bijeljini

O isplati šteta privrednicima u Bijeljini odluku će doneti UO Fonda na jednoj od narednih sednica, kažu u Ministarstvu finansija.

Upravo su najveće zamerke upućivane zbog izbegavanja isplate privrednicima u Bijeljini, koji su pretrpeli ogromne štete, a ipak uplaćivali sredstva u Fond. Priznata im je šteta u vrednosti od 37 miliona KM, a trebali bi dobiti oko 3,5 miliona KM.