<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Što prije riješiti probleme u Mostaru i Stocu

Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković nakon susreta sa predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem kazao je da je BiH za Hrvatsku vanjskopolitički prioritet broj jedan, piše Patria.

28. oktobar 2016, 12:00

''To govorim sa punom odgovornošću. Posebno kada je riječ o evropskom putu BiH. Pokazali smo koliko se može pomoći kada ste dio EU i kada bez ikakvih rezervi sa najboljom namjerom želite pomoći i konkretno pomažete BiH.

Došli smo kao prijatelji i sa ambicijom da u vremenu pred nama ostvarimo stabilnu političku saradnju. Zato želimo da sjednica Vlade bude referentna u smislu dogovora o budućoj saradnji ''- poručio je Plenković. 

Kazao je da svim kapacitetima želi pomoći euroatlantski put BiH.

''Također, želimo pomoći euroatlantski put. Imamo snažnu poziciju i vrsne stručnjake i na taj način želimo pomoći BiH. Istovremeno kao predsjednik Vlade RH naravno da ću poseban interes i brigu iskazivati za ravnopravnost svih konstitutivnih naroda. Cjelovita saradnja će biti na obostrano zadovoljstvo i želimo doprinijeti kvalitetnoj saradnji.''

Plenković je istakao da je imao priliku razgovarati sa zvaničnicima EU o evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. Rekao je kako je Hrvatska posebno zainteresovana za ravnopravnost svih naroda u BiH te da se u tom pogledu sve radi transparentno. 

Plenković je istakao i da je interes Hrvatske da se što prije riješe problemi u Mostaru i Stocu, a koji se tiču izbornih procesa. U tom kontekstu dodao je da je važno da se izbjegne bilo kakav vid preglasavanja, ali da to ostaje unutrašnje pitanje BiH.