<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Premijer Hrvatske obećao BiH pomoć u odgovaranju na Upitnik Evropske komisije

Članovi kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH razgovarali su danas sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem koji sa saradnicima boravi u službenoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

28. oktobar 2016, 12:00

U otvorenom razgovoru, domaćini su izrazili zadovoljstvo što su odnosi između Bosne i Hercegovine i Hrvatske bez značajnijih problema i nalaze se u uzlaznoj liniji a istaknuto je i očekivanje da će u dobrom ambijentu u skoroj budućnosti biti riješen i manji broj otvorenih pitanja. Također, izraženo je zadovoljstvo činjenicom da je nakon stupanja na novu dužnost premijer Plenković prvu posjetu učinio upravo Bosni i Hercegovini čime je potvrdio svoje riječi da odnosi sa našom zemljom i euroatlantski put BiH predstavljaju najviši vanjskopolitički prioritet Hrvatske. U tom smislu, članovi rukovodstava domova zahvalili su se na podršci koju Hrvatska pruža reformskim procesima u našoj zemlji koji doprinose ostvarenju ključnih vanjskopolitičkih ciljeva BiH.



Kako je danas rečeno, Bosnu i Hercegovinu u narednom periodu očekuju krupni poslovi kako bi se uspostavilo bolje ustavno ustrojstvo, implementirale presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH kao i prilagodile odredbe Izbornog zakona BiH. Na taj način, kako je rečeno, otvara se i bolji prostor za socio-ekonomske reforme koje često ostaju zasjenjene neriješenim političkim pitanjima.

Početkom decembra, kako se čulo tokom današnjih razgovora, očekuje se prispjeće Upitnika Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo naše zemlje u EU. Nas osnovu naših odgovora bit će cijenjena spremnost BiH da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju sa EU a Plenković danas je ponudio svaku potrebnu pomoć u odgovaranju jer radi se o procesu koji je Hrvatska u ne tako davnoj prošlosti uspješno okončala.

Članovi rukovodstva domova istaknuli su zadovoljstvo činjenicom da su odnosi parlamenata BiH i Hrvatske vrlo dobri što je u skladu sa politikom Bosne i Hercegovine da saradnju sa susjednim zemljama neprestano podiže na viši nivo. Istovremeno, naglašena je potreba da dvije prijateljske zemlje nastave i dobru saradnju na regionalnom planu.