<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

IDIL u Mosulu koristi desetine hiljada civila kao živi štit

Pripadnici terorističke grupe IDIL su oteli desetine hiljada civila oko iračkog grada Mosula kako bi ih koristili kao živi štit, saopćio je UN.

28. oktobar 2016, 12:00

Teroristi su ubili blizu 190 bivših članova iračkih sigurnosnih snaga te 42 civila koji su navodno odbili izvršiti naređenja.
Iračke, kurdske i savezničke snage napreduju prema Mosulu koji se smatra glavnim gradom terorističke grupe. U iračkom gradu se nalazi blizu 1,5 miliona ljudi, a postoji bojazan da će ih IDIL koristiti kao živi štit kada se saveznici približe centru grada.

Puzdani izvori tvrde da su civili u predgrađima Mosula već prisiljeni da napuste domove te da su premješteni u grad, a to je rezultat početka ofanzive saveznika koja je pokrenuta ovog mjeseca.

"IDIL ima kukavičku strategiju kojom pokušava prisustvom civila zaštititi određena područja od vojnih operacija. Teroristi koriste desetine hiljada žena, muškaraca i djece kao živi štit", izjavila je glasnogovornica UN-a Ravina Shamdasani.

Broj zarobljenih civila bi mogao biti i veći, upozorava UN.

Prošle sedmice je saopćeno da IDIL ne dozvoljava civilima da pređu na teritoriju koju kontroliše iračka vojska izvan Mosula, a meta napada terorista su oni koji se smatraju izdajnicima. Iz Mosula je uspio pobjeći samo mali broj civila.