<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zabrinutost za BiH ili pravdanje nerada: Svi Inckovi izvještaji

Izvještaj Savjetu bezbjednosti UN

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u izvještaju Savjetu bezbjednosti navodi da za šest mjeseci vlasti u BiH, zbog osporavanja vladavine zakona, suvereniteta i integriteta, te hroničnih političkih borbi, ne mogu efikasno riješiti materijalne probleme građana BiH.

08. novembar 2016, 12:00

 Incko je još jednom izrazio najdublju zabrinutost za sve što se dešava u BiH, od referenduma u RS, izbora, popisa, te generalnog političkog i društvenog stanja. Ipak, postavlja se pitanje ko ozbiljno shvata Incka u Savjetu bezbjednosti i koliko stalni izvještaji koje on piše i predstavlja utiču na život građana u ovoj zemlji i djelovanje pojedinih država prema BiH.

Naši sagovornici tvrde - nikakav. Prema mišljenju analitičara, izvještaji koje predstavlja Incko Savjetu bezbjednosti UN-a služe samo da bi opravdali postojanje OHR-a, a nikako da bi promijenili poglede na BiH i stanje unutar nje.

Politička analitičarka Ivana Marić navodi da izvještaji Valentina Incka nemaju nikakv uticaj, osim da opravdaju postojanje OHR-a u BiH.

"Isto kao što rad OHR-a i Valentina Incka ima veliki utjecaj na građane BiH, tako i ovi izvještaji mijenjaju mnogo toga. Znači, ništa. Moramo reći da je izlišno uopšte postojanje OHR-a, pa oni zbog toga moraju na neki način opravdati svoj rad. Čisto formalno, ako ne želite riješiti problem formirajte komisiju, napišite izvještaj u kojem izražavate zabrinutost i obećajte rješenje tog problema. To je neki recept koji se koristi u BiH, a ponajviše OHR. Tako da slobodno mogu da kažem da neke koristi za BiH, kada su Inckovi izvještaji u pitanju, nema", tvrdi Marić.

Prema njenim riječima, koliko su izvještaji OHR-a postali nebitni i čisto formalni pokazuje i podatak da više niko ne određuje svoje djelovanje prema BiH na osnovu tih izvještaja.

"Već duže vrijeme, sve zemlje isključivo na osnovu izvještaja svojih ambasadora formiraju politiku i djelovanje prema BiH. Ipak, Incko mora nečim da opravda svoje bivstvovanje, da ne kažem rad, jer se rezultati ne vide. Tako da to služi samo njemu za pravdanje, jer se više niko ne obazire na OHR i njihove izlijeve zabrinutosti. Jednostavno, korist od ovog što predstavlja Incko je nikakva. Mi imamo predstavnika EU, ambasadore svih zemllja i oni imaju mnogo veću ulogu u izvještavanju i čiji izvještaji mnogo više utiču na politiku prema BiH nego bilo koji izvještaj Incka", navodi Marić i dodaje da je veoma zanimljivo čitati izvještaj Savjetu bezbjednosti u kojem se spominju i zabrinutost stanjem i napredak ka EU.

"Izražavanje zabrinutosti je postalo osnovni sastav svih izvještaja OHR-a, ali pohvale o napretku niko ne može da razumije. Šta to oni hvale? Možda reforme na papiru. Građani nigdje to ne vide. Penzije su iste, plate kasne, potrošačka korpa skuplja i ne znam po kojim to osnovama se donose ti zaključci. Možda smo mi kratkovidni, ili oni u EU dalekovidni, pa vide nešto što mi nismo u stanju", rekla je Marićeva.

I politički analitičar Srećko Latal smatra da je uticaj OHR-a i izvještaja koje predaje Valentin Incko sveden na minimum.

"Ovi izvještaji već neko vrijeme nemaju nekog velikog uticaja jer je sama pozicija OHR-a od strane međunarodne zajednice, odnosno SAD-a i EU, minorizovana. Oni OHR doživljavaju kao ured koji postoji radi održavanja trenutnog mehanizma do trenutka kad njima bude potrebno i oni odluče da iskoriste neke mogućnosti. S jedne strane, ne vidim da su oni imali nekog bitnog uticaja unutar međunarodne zajednice, ali sa druge strane je potrebno da postoji što bolja slika stanja u BiH, jer vidimo često oprečna mišljenja u EU o BiH. Sve dok Evropa i Amerika nemaju jasnu sliku o BiH, onda se ne mogu ni pozicionirati kako treba", objašnjava Latal.

On navodi da kancelarija Visokog predstavnika svakim danom sve više slabi i ima sve manji uticaj, skoro nikakav.

"Činjenica je da je ured Visokog predstavnika u posljednjim godinama tehnički oslabljen, tako da ovakav OHR nikome ne pomaže i da postoji i potreba, ali i mogućnosti da se oni prilagode trenutnoj situaciji i da u tom, malo drugačijem kapacitetu rade stvari bolje. Ovako se OHR trudi da prikaže da je on i dalje bitan faktor, a to nikako nije", zaključio je Latal.

Politički analitičar i novinar Almir Terzić smatra da treba reći da bilo kakav izvještaj koji podnese Visoki predstavnik za BiH u Ujedinjenim nacijama neće donijeti nikakvu promjenu u BiH.

"Mi smo imali priliku da vidimo nedjelovanje međunarodne zajednice u BiH. Samo ove godine po pitanju neustavnog referenduma u RS, OHR nije učinio ništa, i pored odluke Ustavnog suda o privremenoj mjeri zabrane. jedino smo dobili deklarativne istupe i visokog predstavnika i upravnog vijeća PIC-a. Mislim da je Incko i ovaj put otišao u Njujork samo da bi opravdao nastavak svog postojanja i djelovanja u BiH u narednom periodu. Zato bi BiH trebala u punom kapacitetu preuzeti na sebe potpunu ulogu donošenja odluka i u tom trenutku nam Visoki predstavnik, koji ionako ne radi ništa u BiH, i ne bi trebao, rekao je Terzić, koji je zagovornik što hitnijeg zatvaranja ureda visokog predstavnika u BiH.

"Ma kako to neko protumačio, ja sam za zatvaranje ureda Visokog predstavnika. Mislim da je njegovo postojenje opravdanje za nerad i političku neaktivnost domaćih političara. Mi smo tokom cijele godine imali samo jednostavno prebacivanje loptice, gledanje OHR-a u zgrade institucija BiH i obrnuto. BiH mora preuzeti na sebe donošenje odluka kad već to međunarodna zajednica ne radi. Ionako smo odavno prepušteni sami sebi, i to dok se bespotrebno troši novac poreskih obveznika zemalja koje sufinansiraju ured Visokog predstavnika, koji je postao sam sebi svrha", naveo je Terzić.